изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:19 EET
ВАНДАЛИ ПАК ПОСЕГНАХА НА ВОЕННОТО ГРОБИЩЕ    
НовиниМинистерството на културата спешно създаде комисия заради щетите от посегателството

Вандали отново са посегнали на Военното гробище в Добрич. През нощта срещу 10 януари е открадната медна обшивка от парадния купол. Става дума за тънки медни пластини, обясниха от Регионалния исторически музей. Оттам припомниха, че преди време е направена пълна реставрация и консервация на параклиса - отвън и отвътре.
Министерството на културата съобщи, че е създадена междуведомствена комисия заради щетите от вандалското посегателство над Военното гробище-музей в Добрич и експерти ще дойдат на място. В комисията са включени експерти на Министерството на културата, Министерството на отбраната, МРРБ, община Добрич и "Реставрация" ЕАД, като те ще набележат и какви конкретни мерки следва да бъдат взети за отстраняването на последствията от кражбата на медната ламарина.
От информацията става ясно, че директорката на добричкия музей Дияна Борисова е съобщила в министерството за вандалското посегателство. Ведомството е информирано и за това, че поради нарушената цялост и автентичност на военното гробище е заплашена от проникване на дъжд и сняг и новата експозиция на музея, както и фондохранилищата му. За кражбата е уведомена и областната дирекция "Полиция" в Добрич".
НДТ припомня, че през декември 2004 г. също бе извършена кражба на
медната ламарина, с която е обшит куполът на параклиса-костница. Тогава уредникът на Военното гробище Радослав Симеоно коментира, че, ако се продаде на вторични суровини, тя ще струва между 3 и 4 000 лева. На покрива бе останала само дървената обшивка и отдалеч се виждаха огромните дупки, които са зейнали отгоре.
Параклисът-костница е построен през 1921 г. Той е изграден с парите на добричлии - волни дарения, събирани в тежки военни години. Самото Военно гробище е от 1916 г. и в него са погребани 3500 души от седем националности.
 


Сходни връзки

ВАНДАЛИ ПАК ПОСЕГНАХА НА ВОЕННОТО ГРОБИЩЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди