изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:19 EET
ПО 500 КИЛОГРАМА КАРАГЬОЗ ВАДЯТ РИБАРИ ОТ КАВАРНА    
ИкономикаЮжният вятър изтика карагьоза на брега на морето и рибарите от Каварна се възползваха от благоприятното време, за да хвърлят мрежите си за деликатесната риба. Това явление се повтаря няколко пъти през зимата, каза  Христо Байчев, капитан на безименна лодка с номер КВ 5529. Когато задуха от запад-северозапад, пасажите ще се върнат навътре и тогава ще трябва да влизаме на 2-3 мили, зад мидените плантации, каза още рибарят.

          Христо Байчев  и екипажът му  влизат трети ден в морето и се връщат на буна 3 с по 30-40 килограма карагьоз. В Каварна повече от 20 лодки хвърлят мрежи и дневният улов не пада под 500 килограма. Според рибарите миналата година била по-богата, а сезонът на карагьоза започнал още преди Никулден и продължил до май.

    На тънкостите на рибарлъка се учих от най-добрия рибар в Каварна Мюзикя Демирев, обясни Байчев, който от 7 години упражнява този занаят. Учителят му бил много добър и за него казвали, че хваща рибата още от въздуха. Мрежите си хвърляли преди свечеряване и ги вадели от морето сутрин, на следващия ден. За карагьоз използвали найлонови мрежи с големина на “окото” 34-36 мм, височина от 50 до 100 очи и дължина 100 м. С такива такъми рядко се завръщали без улов. 

Димитър АПОСТОЛОВ

 

СНИМКА

 


Сходни връзки

ПО 500 КИЛОГРАМА КАРАГЬОЗ ВАДЯТ РИБАРИ ОТ КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди