изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:21 EET
Ромите празнуват Нова година - Банго Васил    
Общество
Празнуването на Банго Васили (Васильовден) е свързано с няколко ромски легенди. В тях Банго Васил е застъпник и защитник на ромите.


Легендите могат да бъдат разделени на два тип. В първия тип защитникът на ромите възстановява моста, по който те преминават, след като този мост е бил разрушен от Дявола или от Господ и спасява давещите се роми. Във втория тип легенди Банго Васил е "историческа" личност, куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.
Банго Васили се празнува три дни, като дори се прави разграничение между Васильовден и Банго Васили - на 13 и 14 януари е Васильовден, а на 15 януари - Банго Васили. В Централна България наричат и трите дни "Банго Васили". Вечерта на 13 срещу 14 много често изпълнява ролята на Бъдни вечер.
Банго Василии се празнува с птиче месо - гъска или петел - семеен празник, при който е задължително от момента, в който започва вечерята. До полунощ вратите на къщата да бъдат здраво затворени - никой от семейството не излиза навън и никой външен човек да не влезе в къщата. В полунощ, когато настъпва Новата година, започва сурвакането. В някои райони на страната се спазва традиция, според която през нощта се сурвакат основно членовете на семейството, а при другите роми децата могат да обикалят и съседните къщи, тъй като след полунощ вратите им вече са отворени за посетители.
На 14 януари за ромите е много важно какъв човек ще влезе пръв в къщата им. Според вярванията какъвто човек влезе първи в къщата, такава ще бъде цялата година.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Ромите празнуват Нова година - Банго Васил | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди