изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:06 EET
ЛЕЛЯ ЦОНКА ЩЕ ВОДИ ПЕВЧЕСКА ГРУПА НА ЕКСКУРЗИЯ    
Новини “Семейният съвет ще решава какво да правим с парите”. Това каза 60-годишната Цонка Илиева от добричкото село Свобода, която спечели джакпота от телевизионната игра “Треска за злато” – 263 221 лева

Макар че е едва 9 часа сутринта, половината от жителите на добричкото село Сводоба са се събрали на мегдана пред кметството и магазина. Причината е Цонка. Тя е заобиколена от щастливи съселянки - приятелки, която една през друга се надпреварват да й честитят голямата печалба. Цонка, усмихната и притеснена от вниманието на съселяните, приема поздравите, като крепи и двете торби с продукти от селския магазин. В улисията, дори забравя, че е купила бонбони да почерпи. Появата на журналист още повече смущава жената. “Сега ли, как ме сварихте... Не съм за снимка” – още повече се смущава победителката на пирамидата в тв играта “Треска за злато”. Нейни приятелки обаче я успокояват: “Какво, заслужила си... Голяма работа, нека да се чуе и за нашето село. Пък и всички да ни хванете на снимката”. Най-приказлива е 63-годишната Йорданка Цанева, която бърза да се похвали: “Цонка ни обеща, ще ни води на екскурзия”. Питам къде на екскурзия ще ходите, а баба Данче обяснява: “Ние я изпратихме за София и тогава тя обеща, ако спечели - да ни води цялата певческа група на екскурзия в България”.

Думите й потвърждава и победителката: “Обещах, ще ги заведа. Всички, като ме изпращаха, ми пожелаха много успех”. Питам, ами сега лельо Цонке, какво ще правиш с толкова пари, как ще ги харчиш, а тя отвръща: “Аз още не мога да повярвам, ама ще помислим. Сватба имам да правя. Синът ми – кметът на селото, Петко, е 30-годишен, пък още не е женен. Ще се съберем цялото семейство и ще решим, ама за децата ще ги дам”. По улицата се задава и съпругът на Цонка Илиева – Иван Игнатов. Първо отказва да застане пред обектива, защото бил с ватенка. “Абе, какви снимки, селски хора сме”. После склонява. Изневиделица, чул новината за журналист, идва и кметът на Сводоба – синът, а бавно и полека се приближава и бащата на Цонка – дядо Петко, който се оказва най-възрастният жител на Свобода.

Постепенно Цонка се отпуска, и докато черпи с бонбоните на селския мегдан наред, разказва: “Баща ми живее близо до нас, но отделно. Тъй като е възрастен, сега на 17 февруари ще направи 90 г., всяка сутрин му нося топла закуска. Днес му занесох юфка. На връщане влязох да пазаря, и там в магазина ме видяха жените и така се събрахме. Сега се виждаме, защото се върнах от София късно през нощта. Още пари не съм видяла. Казаха ми, че ще ми ги дадат към края на другия месец, трябва да представя документи”. Питам - често ли играе и дали е вярвала, че ще спечели. “Не играя често, защото пенсията ми е 100 лв. без 12 стотинки. Пенсионирах се като начална учителка. 33 години съм работила – 17 тука, на село, а другите – в училището в близкото село Овчарово. Него ден реших да се обадя, като звъннах първия път на телефона, връзката нещо се разпадна. Ядосах се, викам ще се обадя пак. Звъних втори път и като ми дадоха двата номера, се записах. Бях сама вкъщи, като ме изтеглиха да играя на пирамидата” – разказва Цонка. Щастливата победителка добави още, че досега е печелила само веднъж – 300 лв. от четирите златни минути, пак на “Треска за злато”.

Цонка живее скромно в село, заедно със съпруга си Иван, с когото се оказва, се знаят от детската градина. “Родени сме в една година, от едно село сме, в един месец. Тази година и двамата навършваме 61 години – тя на 6 април, пък аз съм на личен ден – 12 април, денят на космонавтиката” – казва Иван. Докато вървим заедно в селото, той разказа още: “Седнах сам вкъщи да гледам. Като пусна първото топче и отиде на джакпота, викам – късмет. Второто отиде на друга сума, рекох си каквото стане, но когато третото пак падна на джакпота – първо дори не повярвах. В туй време ми звъни по телефона Тодорка – те са наши семейни приятели и ми вика, Иване, Гроздьо плаче у дома, като гледа /това е мъжът й/, вземи някакво хапче да не стане нещо, добре ли си. След нея се обадиха и други, даже ходих в барчето, дето се бяха събрали повече хора и ме поздравяваха”.

Честитя на семейство Игнатови и цялото село ме изпраща с думите: “Пак да дойдеш в нашето село, ама само за такива хубави работи да идваш”. А Цонка бърза да добави: "В четвъртък в нашето читалище ще ни гостува клубът на пенсионера от съседното село Овчарово. Като си тръгвах от бТВ, взех лентички за нашите сестри и ще ги раздам на всички. Горките им майки, колко време стана не са ги виждали".

Текст и снимки

Виржиния ГЕОРГИЕВА

 


Сходни връзки

ЛЕЛЯ ЦОНКА ЩЕ ВОДИ ПЕВЧЕСКА ГРУПА НА ЕКСКУРЗИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди