изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:42 EET
МЪРТВИ ПТИЦИ ВДИГНАХА НА КРАК ВЕТЕРИНАРИТЕ    
ЗдравеМъртви диви птици бяха намерени в района на Дуранкулашкото езеро в петък. От РИОСВ-Варна съобщиха, че експерти са открили 10 белочели водни кокошки, по време на извършeния ежедневен оглед в района.

 Оттам добавиха, че други два екземпляра от същия вид са в много тежко състояние. Птиците са  намерени в непосредствена близост до дигата, отделяща езерото от морето, допълниха от РИОСВ. В късните часове на петъчния ден от областна управа в Добрич информираха, че умрелите кокошки са 17 и това е потвърдено от генералния директор на Националната ветеринарно-медицинска служба доц. Жеко Байчев. Екип на Районната ветеринарно-медицинска служба в Добрич е извършил на място оценка на състоянието на мъртвите птици. От зам.-областния управител Сияна Фудулова НДТ научи, че до пернатите са намерени гилзи от патрони и вероятно става дума за отстрел. Веднага са били изпратени проби от кокошките в Националната референтна лаборатория в София. Резултатите пристигнаха в събота и показват, че причина за смъртта не е птичи грип или друго заболяване, каза вр.и.д. директор на РВМС в Добрич д-р Анелия Андонова.
Не е започнал прелетът на дивата белочела гъска, която е основен преносител на заболяването птичи грип, казаха от областна управа, позовавайки се на информация на НВМС. В момента на река Днепър се намират 5-6 млн. птици, като все още високите температури задържат прелета им на юг. Птиците обичайно се разделят на три потока, като първият минава над Румъния и България, вторият - над Германия и Австрия, а третият достига Великобритания.
Миналата година в началото на февруари при мъртъв лебед, намерен в района на Шабленското езеро, бе установено заболяването птичи грип. Вследствие на това под наблюдение бе територията на 10 км от района и жандармерия не допускаше хора, животни и техника до Шабленското и Дуранкулашко езера. Въведени бяха дезинфекционни мерки в училищата и търговските обекти на територията на община Шабла. Поставени бяха предупредителни табели "Забранена зона. Инфлуенца по птиците". НДТ

 


Сходни връзки

МЪРТВИ ПТИЦИ ВДИГНАХА НА КРАК ВЕТЕРИНАРИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди