изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:28 EET
Дубай в Калиакра, Калиакра в Дубай    
Икономика Смесеното българо-британско дружество “Бългериан Дриймс” представи в луксозния хотел “Джумейра Бийч” в Дубай амбициозен проект за изграждането на ваканционно селище на нос Калиакра. Наречен с екзотичното име “Адзур дел Мар” (в превод “Синьо от морето”), като мащаб и хрумване проектът е уникален за България (на снимката).


Строежи, строежи...
Вдъхновено от приказния дубайски комплекс “Мадина Джумейра”, ваканционното селище “Адзур дел Мар” има амбицията да е едно от най-забележителните места на българското Черноморие. Първият етап по изграждането му трябва да приключи през април 2009 година, след което ще има напълно готови около 1100 апартамента с нужната за нормалното им функциониране инфраструктура.
Изграден в арабски стил, с венециански привкус, на северния бряг на българското Черноморие, “Адзур дел Мар” ще обхване първоначално около 85 декара площ и още около 15 декара прилежащи територии. Собствениците на апартаментите, разположени в 3 – 4-етажните сгради, ще се радват на екстри като басейни, сауни и спа-центрове, луксозна фитнес зала с изглед към морския залив (това да бъде фитнесът с най-красив изглед в Европа, имат амбиция авторите на проекта); барове; ресторанти с разнообразна кухня; места за пазаруване; вътрешни градини; спортни площи, разположени на около 30 000 квадратни метра, които ще включват игрища за тенис, голф, плажен волейбол, алеи за велосипеди... Освен вилите и апартаментите, луксозен петзвезден хотел ще посреща гости на комплекса.
Система от водни канали ще свързва отделните части на “Адзур дел Мар”. Каналите ще бъдат пълни с морска вода, която ще бъде изкачвана до нивото на комплекса със специални помпи (разликата между нивото на скалистия бряг, на който ще бъде селището, и морето е около 70 метра). Гости и собственици ще могат да се придвижват по симпатични мостове или с водно такси до всяка отделна негова част. Предвижда се в комплекса да не влизат автомобили, а за тях да бъдат изградени специални паркинги. По венециански образец централният воден път в “Адзур дел Мар” ще носи името “Гранд Канал”.

Дубай в Калиакра, Калиакра в Дубай...
България отваря врати за инвестиции от Близкия Изток – това беше основният акцент във всички изказвания по време на представянето на проекта “Адзур дел Мар” в столицата на заможния живот Дубай. Голям процент от апартаментите във все още недостроения комплекс вече били спазарени от англичани и ирландци. Интерес има и от Близкия Изток. Доказа го и разнородното присъствие в четвъртък, 10 януари вечерта, когато в залата на хотел “Джумейра Бийч” Робърт Дженкинс от “Бългериан Дриймс” не пестеше хубави думи за страната ни пред арабските бизнесмени. В представянето си той акцентира върху икономическата и политическата стабилност в България; членството на страната в НАТО и Европейският съюз; ръстът на икономическия растеж и на туризма; апетитните цени на недвижимите имоти през последните години. Разположението на комплекса; близостта до Варна и летището, възможностите за зимен отдих и целогодишен туризъм, който България предлага, бяха представени на фона на кадри от природните забележителности на страната. За изграждането на “Адзур дел Мар” “Бългериан Дриймс” планират инвестиция от около 100 милиона евро. Той ще бъде построен на няколко етапа.

А природата?
Комплексът е изцяло съобразен с природните дадености на скалистия терен покрай Калиакра. “Решихме, че точно този скалист терен, който не е от най-гостоприемните и атрактивните в България, много наподобява арабския стил в миналото, затова идеята е при строежа той да бъде максимално съхранен”, разказва Мария Георгиева от “Бългериан Дриймс”.
В същото уверяват и проектантът арх. Минчо Ненчев: “Това е може би най-хубавото място на България, което трябва да бъде съхранено и действително да се запази. В никакъв случай няма да се допускат грешките от Слънчев бряг и Златни пясъци. Пазарът е пълен с обещания, че нещо ще се направи, а това не става. При “Адзур дел Мар” става въпрос за комплексна среда, която няма как да съществува и да бъде постигнат желаният ефект, без селището да бъде изградено комплексно – и сградите, и инфраструктурата, и озеленяването”. Проблеми с “Натура 2000” тук няма, твърди и Иван Станчев от фирмата – изпълнител “Калиакра Инвест”. Всички разрешения за строежа са били получени още преди да се създаде защитената зона в екомрежата “Натура”.

Кой ще си купи луксозен апартамент в арабски стил на брега на Калиакра?
Това е един от първите български проекти, които ще бъдат изградени изцяло според приоритетите на арабските инвеститори. “Отчетохме, че България освен от Европейския съюз, има нужда и от нови пазари. По-рано сме имали много добри отношения с всички арабски емирства, редовни полети до много от тях. Дубай е богато емирство с много възможности. Направихме концепция, подобна на техните, с която да заинтересуваме друг вид клиенти. Концепцията за “Адзур дел Мар” беше променяна няколко пъти, за да се стигне до сегашната. Гордеем се с нея, защото е проект, в който от самото му създаване всяка една негова стъпка е била правилна и навременна”, разказва още Мария Георгиева.
С голям интерес от арабска страна се похвалиха още от фирмата. Инвеститор вече е пожелал да закупи няколко сгради. Хората в Дубай имат голям опит не само в изграждането, но и в продажбата и в инвестиционния процес, коментираха от “Бългериан Дриймс”. Не на последно място е и цената на подобно жилище, която логично у нас била забележимо по-ниска, отколкото в арабския свят.
Мащабите и размахът, с които се работи, купува и продава в Дубай, са наистина забележителни. За сравнение: когато е била завършена, палмата “Джумейра”, един от трите запланувани изкуствени острова в Персийския залив, изградените на нея къщи са били изкупени за 72 часа.

С европейски капитали и българска природа – напред към Близкия Изток
“Вносен” и “роден”, дни след като България стана член на Европейския съюз, проектът “Адзур дел Мар” излезе на едно от най-лъскавите места в света и перла на Близкия Изток – Дубай. Дръзка идея, добре подплатена финансово, която впечатлява както със своята авангардност, така и със смелостта български проект да застане редом с такива проекти, донесли на Дубай славата на мястото, където се намира “Осмото чудо на света”. Арабското селище на нос Калиакра вече расте. Колко още могат да пораснат амбициите на българските предприемачи предстои да видим.
Денка КАЦАРСКА
 


Сходни връзки

Дубай в Калиакра, Калиакра в Дубай | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди