изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:59 EEST
Иван Костов: Досега Русия никога не е защитила българските медици в Либия    
НовиниСофия. Европейският съюз няма за първи път да застане в защита на българските медици в Либия. Резолюцията по въпроса с осъдените български медици, която се очаква Европейският парламент да обсъди и гласува, е повторение на едни събития отпреди доста години, когато европейската тройка в Триполи излезе със становище от името на ЕС по отношение на българските медици и застана в тяхна защита.

Това заяви в интервю за Агенция “Фокус” лидерът на ДСБ Иван Костов.
“Страната, която досега никога не е защитила медиците е Русия. Русия, която е близък приятел на режима на Кадафи никога досега официално не е заемала позиция в защита на българските медици, а нейната възможност да въздейства на Кадафи е далеч по-голяма от тази на всички останали”, посочи Иван Костов.
На въпрос как ще коментира критиките, че по времето, когато е бил министър –председател на България, държавните институции не са реагирали достатъчно ефективно за разрешаване на случая с медиците ни, Иван Костов отговори: “ Тогава бе очертана една твърда защита, която казва, че няма да приемем българите да бъдат изкупителни жертви на политиката. Ние бяхме категорични, че процесът е политически. Това беше твърда политика по онова време. Впоследствие тя беше напълно променена и се отиде на сделка с Кадафи, на опит да му се даде, за да бъде умилостивен.
Като държавна защита за българските медици това беше вярна стратегия и тя не трябваше да се променя. Пропуснаха се много важни шансове да се поиска категорично освобождаването на медиците”.
Според Иван Костов през 2001 година защитата на българските медицински сестри е сменена радикално. “От твърдо противопоставяне на Кадафи се отиде към опит за споразумяване и реални отстъпки. Този остър завой бе направен съзнателно от Първанов и Сакскобургготски. Те бяха убедени, че предишната политика е вредна, и че ще се споразумеят с диктатора”, посочи още Иван Костов.
Маргарита КОЛЕВА
 


Сходни връзки

Иван Костов: Досега Русия никога не е защитила българските медици в Либия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди