изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:34 EEST
ВТОРО КОНЧЕ НА ПРЖЕВАЛСКИ СЕ РОДИ В ЗООПАРКА    
НовиниБебето ще се казва Искрен или Искра. То тежи около 25 килограма и се е появило на бял свят в ранните часове на 10 януари

С ново попълнение се сдоби семейството коне на Пржевалски в Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Все още не е установен полът на бебето, а, когато това стане, то ще бъде кръстено. Кончето, което е светло бежово на цвят, ще се казва Искрен или Искра, защото е задължително в името му да присъстват първите букви от имената на родителите - Куна и Игор, обясни шефката на зоопарка Севдалина Венкова. Баткото на малкото конче, който се роди на 25 април миналата година, се казва Калиман. Бебето се е родило на 10 януари рано сутринта и тежи около 25 килограма, тоест е доносено. Таткото, разбира се, е присъствал на важното събитие. Снимки на малкото конче вече са изпратени на швейцарските партньори на Центъра за защита на природата и животните, които също са много щастливи. Племенна книга на конете на Пржевалски се води в Прага и предстои добричкото новородено също да бъде записано в нея под определен номер. В момента бебето суче, като след 3-4 месеца ще започне да опитва и друга храна - на първо време трева.
На целия Балкански полуостров нашия зоопарк е единственото място, където има коне от този вид. В Европа те са не повече от 100 екземпляра, каза още Севдалина Венкова.
Конят на Пржевалски или Азиатският кон, е разпространен в Централна Азия - Джунгарска област. Обитава открити тревисти равнини на стада до 20 индивида. Той е много предпазлив и бяга бързо. Храни се с тревиста растителност и при недостиг на храна предприема миграции. След 11 месеца бременност ражда по едно малко.
 


Сходни връзки

ВТОРО КОНЧЕ НА ПРЖЕВАЛСКИ СЕ РОДИ В ЗООПАРКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди