изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:39 EEST
Грипът напада    
ЗдравеБългария е пред грипна епидемия. До две три седмици вероятно ще обхване цялата страна. Днес Благоевград обяви грипна епидемия, ограничителни мерки в болници и училища въвеждат от утре и Стара Загора и Кюстендил. До дни вероятно ще ги последват Хасково, Сливен, Бургас, Кърджали и Габрово.

Министерство на здравеопазването препоръчва да се избягва организирането на масови прояви. Най-предпазливи трябва да са децата и възрастните, особено с хронични заболявания.

Грипът тази година ни връхлетя по-рано от нормалното. Вина за това, вероятно носи топлото време – казват епидемиолозите, без да имат логично обяснение защо. Освен грипоподобни вируси, сега върлува най-вече грип А уискънсин. Дали А или Б – със сигурност започва с болки в мускулите и ставите, висока температура и е толкова тежък, че със сигурност приковава на легло. Хремата и болките в гърлото мъчат на втория третия ден.

“Значи при грип това е важното да се знае че три дена болнични не върши работа, болният е заразен 7 дни т.е. трябва да имате болнични 7 дни”, заяви доц. Камен Плочев - началник на Клиниката по инфекциозни болести към ВМА.

Освен безплатен телефон, от днес работи и специален кабинет срещу грип във ВМА. Пак там разполагат и с тест, който за 15 минути установява заразата.

“Без да ви причиняваме болка с леки въртеливи движения се взима секрет от нос”, каза доц. Плочев

Има две лекарства срещу вируса ГРИП – ремантадин и тамифлу – едното за 4 другото за 54 лева. Но и двете имат ефект до 72-ия час и не действат на респираторните вируси. Могат да се взимат и профилактично. Иначе лекарствата срещу температура, кашлица и хрема излизат най-малко 20-25 лева. А една противогрипна ваксина е само 11 лева. Но вече е твърде късно за нея.
http://news.bnt.bg

 


Сходни връзки

Грипът напада | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди