изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:41 EEST
ИЗДИГАТ ПАМЕТНИК НА ОПЪЛЧЕНЕЦ ВАСИЛ КОНТАРОВ    
ОбществоПаметник на опълченец Васил Контаров ще бъде издигнат в генералтошевското село Василево, което носи неговото име. Това каза за НДТ кметът на селото Кънчо Колев. В. Контаров е родом от Котел, но се е заселил в нашия край.

Негови потомци са проф. Сава Контаров, адмирал Христо Контаров и др. През декември м.г. с различни прояви бяха отбелязани 100 години, откакто генералтошевското село носи името на опълченеца. Сега по инициатива на кмета предстои издигането на паметник, като за реализирането на идеята ще съдействат община Генерал Тошево, различни организации и родственици на Васил Контаров. В момента се събират средства. Предвижда се откриването на паметника да се състои на 2 юни, когато е съборът на селото, а и през 2007 г. на тази дата ще бъдат отбелязани 130 години от основаването на Българското опълчение, заяви К. Колев. Той посочи, че вече е традиция в с. Василево в деня на събора да се случва нещо значимо. Преди две години е открит шивашки цех. Паметникът ще бъде издигнат в центъра на селото, като наблизо се намира и запазеният паметник на убития партизанин Александър Гичев.
На 8 февруари 100 години от създаването си ще отбележи народно читалище "Александър Гичев" в с. Василево, каза още кметът. Организирано е тържество, в което ще участват Фолклорният танцов ансамбъл "Добротица", местни състави и др.
 


Сходни връзки

ИЗДИГАТ ПАМЕТНИК НА ОПЪЛЧЕНЕЦ ВАСИЛ КОНТАРОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди