изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:18 EET
Закриха медколежите в Русе и В.Търново    
ОбразованиеОт началото на учебната 2007/2008 г. се закриват медицинските колежи в Русе и Велико Търново, които са основни звена в структурата на Медицинския университет в Плевен.

Това реши правителството вчера. Промяната в структурата на университета е по предложение на Академичния съвет на висшето училище. Студентите от закритите колежи ще продължат обучението си в Медицинския колеж - Плевен, по специалностите, по които са били приети. Като основни звена на Медицинския университет - Плевен, съществуват три колежа - в Плевен, Русе и Велико Търново. В Медицинския колеж в гр. Русе се е провеждало обучение по специалностите "медицинска сестра", "акушерка" и "медицински лаборант"; в колежа в гр. Велико Търново - по специалностите "медицинска сестра", "рентгенов лаборант" и "социален работник". С влезлите в сила от 1 септември 2006 г. промени в Закона за здравето, според които обучението по специалностите "медицинска сестра" и "акушерка" се организира и провежда във факултети и/или филиали на висши училища, в колежите остават ограничен брой студенти по една или две специалности на образователно-квалификационна степен "специалист". Това прави тези образователни структури неефективни. Затруднява се осигуряването на необходимия академичен състав на основен трудов договор, а общият брой на преподавателите, административния и обслужващ персонал става необосновано висок спрямо броя на обучаваните студенти. Поддръжката на сградния фонд и необходимото оборудване на колежите е свързана със значителен финансов разход. С преминаването на обучението по специалностите "медицинска сестра" и "акушерка" във факултет на Медицинския университет, в колежа в Плевен се освобождава допълнителен капацитет, който да поеме обучението на студентите по останалите специалности от Русе и Велико Търново.
 


Сходни връзки

Закриха медколежите в Русе и В.Търново | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди