изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:39 EEST
С ДЪРЖАВНИ ПАРИ ПРИВАТИЗИРАЛИ ДЪРЖАВНИЯ ЕКАРИСАЖ    
НовиниС държавни пари и със средства на работници шефката на Екарисажа Любима Михайлова и главната счетоводителка Златка Бакърджиева приватизирали добричкото предприятие

Едва по време на делото ожилените работници разбраха, че единствено двете дами имали достъп до сметката на държавния Екарисаж и че от нея изтеглили колосална сума. Така платили на земеделското министерство и приватизирали фирмата.  

В Районния съд вчера бе поредното заседание по това дело. Срещу обвиняемите Любима Михайлова и Златка Бакърджиева има три повдигнати обвинения. Те отговарят за длъжностно присвояване и за две квалифицирани измами в големи размери, извършени при предварителен сговор помежду им. За приватизирането на предприятието те се възползвали, като са използвали неосведомеността на 11 работници. Днес ощетените търсят своите права в съда, защото преди време не само, че са получили малък процент, но и с техни пари Бакърджиева и Михайлова закупили по-голям дял за себе си.

Съдът вчера прие изготвените експертизи на вещите лица, според които подписите на работниците в Екарисажа в държавния договор за приватизиране на предприятието и от протокола от Общото събрание, са фалшифицирани.

"Много предприятия бяха приватизирани по хайдушки начин, но такова безочие е нямало", споделиха потърпевши по делото. 

"Искаме си парите, дето са ни окрали. През 1995 година дадохме по 100 000 лева, а те са внесли по 45-50 000. Това е доказано по документи пред съда и продължаваме още да се водим като в невиделица. Срамувам се да кажа на семейството си, че идвам на дело, просто се срамувам" - сподели възрастен мъж с бяла коса. На въпрос от кога не функционира Екарисажът, хората отговориха, че там в момента няма нищо и не работи от 2002/3 година. "Унищожено е, всичко е изнесено, машините и струговете също – няма нищо, всичко е изкарано, има само голи стени. Всичко са продали" - каза Симеон Стефанов Терзиев.

Някои от ощетените се оплакаха, че не само са измамени, но и след 35 години, както те казват "работа в мършата", не са взели последните си 6 заплати. Други се вайкат, че скоро трябва да се пенсионират, а от НОИ са им казали: „Вие нямате никакви документи при нас“.

Любима Михайлова и Златка Бакърджиева заявиха, че не се признават за виновни. Ако решат, то щели да говорят по делото последни.

Следващото заседанието по делото ще бъде на 22 февруари от 13 часа.  

Ако бъдат признати за виновни, то Михайлова и Бакърджиева могат да получат до 8 години затвор за измамите и от 3 до 15 години за присвояването от държавната сметка. Те могат да бъдат лишени да заемат дадена длъжност, както и да им се конфискува имущество. НДТ

 


Сходни връзки

С ДЪРЖАВНИ ПАРИ ПРИВАТИЗИРАЛИ ДЪРЖАВНИЯ ЕКАРИСАЖ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.92 секунди