изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:28 EEST
ЗА ВТОРИ ПЪТ ДЕЛОТО СРЕЩУ СВЕТОСЛАВ ТОДОРОВ Е В ДОБРИЧ    
НовиниОкръжния съд в Добрич отново гледа делото срещу Светослав Тодоров, постанови Върховният касационен съд за допуснато процесуално нарушение.

Припомняме ви, че на 25 октомври 2004 година магистратите дадоха 18 години затвор на подсъдимия. След това Апелативният съд във Варна намали присъдата до 15 години. Третата инстанция обаче откри грешки в делото, които предстои да бъдат оправени.  

На Светослав Тодоров бе наложено наказание "Лишаване от свобода" за срок от 18 години при първоначален строг затворнически режим,  "Лишаване от права" да заема държавна длъжност и да упражнява професия, свързани с управление и разпореждане с парични и материални ценности за срок от 18 години, както и конфискация на движимо и недвижимо имущество - 1/2 идеална част от леките автомобили  "Шкода", БМВ и джип "Чироки", както и 1/4 от апартамент по ул. "Р. Цончев". Светослав Тодоров ще трябва да върне и нанесените щети на “Добруджански протеин”, които по последни данни възлизат на близо 100 хиляди нови лева.

Обвинението срещу Тодоров бе формулирано в осем пункта. Едното бе, че бил доставян слънчогледов шрот от силистренска фирма, който бил описван като соев шрот - на четири пъти по-висока цена. От разликата в цената бил ощетен фуражният комбинат. По подобна схема Тодоров се облагодетелствал със сделки с лизин, който е компонент за фуражни смески. Други обвинения касаят сделка с 1072 тона царевица и 1144 тона живи прасета. Тях Тодоров ги бил приел от “Добруджанска местна компания” - Карапелит - за разплащане на дълг от 50 милиона стари лева за фуражи. 

Светослав Тодоров бе признат за виновен в това, че за времето от  май 1995 г. до март 1997 г. в Добрич, в качеството си на длъжностно лице - управител на "Добруджански протеин" ЕООД - гр. Добрич, и изпълнителен директор на дружеството, е присвоил чужди движими вещи и пари, на обща стойност 168 724 686 неденоминирани лева, които са му били поверени да ги управлява и извършеното присвояване е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Обвиняемият бе признат за виновен и в това, че в качеството на длъжностно лице - член на съвета на директорите на "Добруджански протеин" АД гр.Добрич и в кръга на службата си е подбудил Иванка  Димитрова - началник склад в същото предприятие, да състави официални документи - 7 бр. пропуски за извозване на товари. Съдът наложи наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 години, но подсъдимия ще излежи по-тежкото наказание - 18 години затвор.

Тодоров бе оправдан по първоначално повдигнaтото му обвинение, че през май 1996 г. в Добрич, в качеството си на длъжностно лице - управител на ЕООД "Добруджански протеин", и в кръга на службата си е разпоредил на Лилия Колева - счетоводител в дружеството, да състави официален документ - счетоводен картон, в който да удостовери неверни обстоятелства.

Делото вчера бе отложено, тъй като адвокатът на подсъдимия и самия Светослав Тодоров били късно уведомени за датата на съдебното заседание и не са могли да съгласуват защитата си. В съдебната зала не се явиха и половината от повиканите свидетели. Следващото заседание по това дело ще бъде на 22 февруари. НДТ

 

 

 


Сходни връзки

ЗА ВТОРИ ПЪТ ДЕЛОТО СРЕЩУ СВЕТОСЛАВ ТОДОРОВ Е В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди