изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:13 EEST
Може ли да има ядрена коалиция между "Атака" и ГЕРБ?    
ПолитикаБойко Борисов, кмет на София и лидер на ГЕРБ
Волен Сидеров, лидер на “Атака”



Водещ: Започва “Коритаров Live”. Възможна ли е ядрена коалиция за атомната електроцентрала “Козлодуй”? Тук в студиото са лидерите на “Атака” – Волен Сидеров и на ГЕРБ – Бойко Борисов. Две млади формации, които нямат каквато и да било негативна предистория по времето, в което са водени преговорите за затваряне на 3-ти и 4-ти блок, ако изобщо са водени преговори и ако изобщо някой е поставял подобно изискване от страна на ЕС. Две формации, които днес имат свои виждания по какъв начин и какъв път трябва да извърви България, за да може да си върне реакторите и да може да възстанови позициите си на енергийна сила, енергиен фактор на Балканите. Добро утро и добре дошли.
Бойко Борисов: Добър ден.
Волен Сидеров: Добро утро.
Водещ: Вече като че ли в региона започнахме да търпим последиците от спирането на 3-ти и 4-ти блок. Пример за това е токовият режим в Албания. Да започнем с Вас, г-н Сидеров. Доколко регионалната обстановка в контекста на спирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй” се превръща вече в един от българските аргументи.
Волен Сидеров: Първо, ще кажа, че те са закъснели, тези аргументи. Сега виждаме, че се говори от различни посоки, дори бившият преговарящ Меглена Кунева, сега еврокомисар, наскоро каза, че ако имало политическа воля, то можело да се говори за преразглеждане на този въпрос. Аз не мога да се начудя на този цинизъм, защото точно това беше човекът, който носи най-голямата вина за затварянето. Това беше човекът, който заедно със Соломон Паси излъга, че когато затваряха глава “Енергетика” – дайте да я затворим, пък после ще видим, може да се отвори, да се преразгледа, след което казаха: “Край, приключи, каквото беше с блоковете едно четири, свърши". Тук сега една скоба отварям да кажа, че и 1-ви и 2-ри блок са безопасни и могат да работят доста години. Не знам защо ги изключват всички все едно те са страшни и носят голяма опасност. Това не е вярно. Във всички блокове бяха вложени много пари. През последните години мисля, че около 600 млн. евро, така казват специалистите.
Водещ: За модернизация?
Волен Сидеров: За модернизация. Няма да повтарям известните неща, че всички проверки показаха тяхната безопасност. Тук въпросът, който трябва да стои пред нас, е кой да носи вина вече, във вътрешен план, защото очевидно са предадени интересите.
Водещ: Кой да носи вина според Вас?
Волен Сидеров: Основно това беше кабинета “Сакскобургготски”, който продаде нещата. 2003 г. излезе едно министерско, правителствено решение, с което всъщност въпросът беше решен. Въпреки че Върховният съд, въпреки че се намеси, въпреки че имаше решение на парламента за стратегия и евентуално да се направи така, че да се удължи животът, правителството тогава отсече и реши нещата. Сега чуваме гласове и от БСП. БСП бяха тези, които в миналия парламент присъстваха в почти същия състав и можеха спокойно да гласуват против този член в договора с Европейския съюз (ЕС), който постановяваше, и да изискат някакъв начин как да се отвори една скоба.
Водещ: Което обещаваха и предизборно, между другото.
Волен Сидеров: Точно така, както популистки обещаваха предизборно. Сега ги виждаме как те премълчаха това през 2006 под предлог, че това ще попречи на влизането в ЕС. Тогава каква е логиката сега да се вдига шум?
Водещ: От тях.
Волен Сидеров: Значи влязохме, казаха, че трябва да се разделим с АЕЦ-а, защото това била цената за влизането ни. Аз лично пиша и говоря на тази тема от години насам и мисля, че мога да проследя целия, не само популизъм, цялата демагогия на досегашното правителство.
Водещ: Да. Г-н Борисов, в перспективата на организираната от Вас Кръгла маса, инициирана от Вас, превръща ли се в допълнителен аргумент за полемика това, което се случва в региона, това, което става в Албания? Как мислите да го използвате?
Бойко Борисов: Ами, вижте, първо, това, което колегата Сидеров каза, макар че той пропусна и ДПС, пропусна и правителството на Костов. Сега целият този... те винаги са били управляваща партия ДПС, така че е хубаво да се закачат всичките и аз мисля, че да се връщаме назад е хубаво, но хората мисля, че им дадоха оценка и всички те един по един си отидоха в небитието на историята. Затова какво можем да направим днес? Дали има тази възможност да го направим – това е по-интересно за мен. Член 36 в Договора, присъединителния договор на България дава тази възможност. И той е, че ако до края на период от не повече от три години след присъединяването възникват сериозни и трайни затруднения в който да е сектор на икономиката или затруднения, които могат да причинят сериозно влошаване на икономическата ситуация в дадена област, България и Румъния могат да поискат разрешение да предприемат защитни мерки, за да възстановят положението и да приспособят засегнатия сектор към икономиката на вътрешния пазар.
Водещ: Това е част от Договора за ЕС.
Бойко Борисов: Сиреч правителството да се оправдава сега, че няма тази възможност и че някой в Европа ще му се кара или ще им се сърди, освен, разбира се, икономически лобита, този член, който препраща след това и на член 38, който също дава такава възможност, с една дума дава реални шансове те да бъдат отворени. Тази Кръгла маса цели именно това – да подпомогне, да засили отзад правителството към преговори, и то незабавно, защото ние с г-н Сидеров, колкото и да искаме да помогнем на тази област, хората, които ни представляват и могат да ги водят, са енергийният министър, премиерът, а ние като общество, като граждански позиции, като партии трябва да им дадем...
Водещ: Получава се обаче нещо...
Бойко Борисов: ... обществената подкрепа, която...
Водещ: ... парадоксално. Вие казвате: “Ние трябва да го подсилим правителството”. Вие в момента така или иначе сте опозиция и ролята на опозицията е по-скоро да бъде силна с гражданските аргументи, да бъде коректив и да бъде фактор за граждански контрол.
Бойко Борисов: Ние трябва да ги накараме да отидат да преговарят, защото те иначе няма да отидат.
Водещ: Това е целта?
Бойко Борисов: А каква ни е ползата, че с Волен ще го изговорим сега? Хубаво, ще го изговорим, хората го знаят, но ако не се отворят, няма реален резултат.
Водещ: Значи замисълът и натискът ще бъде да бъдат накарани да отидат да преговарят.
Бойко Борисов: Естествено.
Волен Сидеров: И ако не успеят или ако не искат да бъдат накарани, да бъдат сменени, аз пък мога да ви кажа.
Водещ: Има обаче един голям въпрос. Вие казвате, така поне е идеята Ви, Кръглата маса да бъде под егидата на президента Първанов и искам да отбележа следното: той преди няколко дни направи изявление, в което за първи път каза, че затварянето на 3-ти и 4-ти блок е било прибързано и че България ще плати прекалено висока цена за членството си в ЕС. Едновременно с това той, обаче, не насрочи, или не внесе, по-точно казано, не внесе предложение в парламента за референдум, каквото право има по сега действащия Закон за референдумите, не каза такава оценка, когато се подписваше Договора за присъединяване на България в ЕС. Не му ли давате прекалено много индулгенции с това, че го каните за егида?
Бойко Борисов: С кмета на Козлодуй сме домакини. Егидата на президента е важна като институция. Защо?! Първо, европейските експерти и специалисти и да се създаде максимално широка платформа на тази Кръгла маса, искат да няма политически оттенък тази Кръгла маса. Просто ще се уплашат, те не искат да участват във вътрешни разправии, в скандали, да взимат страна, те са много деликатни, много се пазят от подобно нещо. А когато има егида на президента, на институцията, те по-лесно ще дойдат.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: И понеже единствената цел, нали макар че точно най-големите в България се опитват да ни изкарат нас популисти, понеже единствената цел на тази Кръгла маса е да се отворят реакторите, аз искам да изчистим всички възможни пречки това да се случи и да се заиграваме с темата, за да се търсят някакви дивиденти. Целта е експертите да докажат, че е безопасен, 3-ти и 4-ти реактор, че са безопасни, да започне дебата с важните хора в Европа, от които зависи, да се накара правителството да отиде да преговаря там.
Водещ: А президентът да упражнява също институционален контрол дали се водят преговори.
Бойко Борисов: Сега, в България президентът си е и премиер в момента. Така че той си е създал коалицията, ето, виждате сега, както и да бягат от нея, това са... В момента той има повече реална власт от всеки един друг в България.
Водещ: Има ли…
Бойко Борисов: И ако иска да помогне, може да го направи и на практика. И затова е и на власт. Слава си имам, така че че ще е под егидата на президента и като институция, само мисля, че може да спомогне за отварянето на реакторите.
Водещ: Г-н Сидеров, има ли обаче, така, от Вашата политическа оценка, има ли основание да се разчита на президентската институция да успее да извърши успешни ходове в посока на АЕЦ “Козлодуй”?
Волен Сидеров: Дали можем да очакваме, специално аз избягвам този термин, “президентска институция”, защото това е конкретен човек, жив човек с точно определени характерологични черти. Затова имам и някои резерви, специално към този президент. Но тук веднага отбелязвам, че всички усилия трябва да бъдат поздравявани в тази посока, независимо кой ги прави.
Водещ: Да.
Волен Сидеров: Ако те доведат до резултат, това ще бъде резултат за България. И в случая, както виждате, ние като опозиционни сили, дори чисто политологически ние не действаме правилно, защото би трябвало да стоим и да гледаме сеира как правителството се издънва и проваля по този въпрос. Само че какво се проваля – проваля се България, народът страда. Затова всеки действа, така, както може. Нашата група в Европарламента, ние вече там участваме група пък, внася и ще изиска един отговор от Европейската комисия има ли дефинирано писмено становище, че тези реактори трябва да се затворят.
Водещ: Защо го правите? Какво искате да постигнете?
Волен Сидеров: За да стане ясно, че всъщност такова становище не е било приемано никога в Европейския съюз от нито една европейска институция и че цялото, цялото така предателство, както го наричам, беше резултат на лобизъм и натиск, включително от страна на комисар Ферхойген, който дойде, каза: “Или затваряте, или няма Европейски съюз”. Той е приложил измама. Това ни дава право още веднъж да преразгледаме, наистина по тази точка в Договора за присъединяване. Може да се... както и по една Виенска конвенция, вече съм я споменал, може, ние имаме опорни точки като българска страна. Така че всяко усилие в тази посока трябва да бъде поздравявано и то да доведе до някакъв резултат.
Водещ: С други думи, това е хубаво да се подчертае, не е имало институционално изискване от страна на Европейския съюз за затваряне на 3-ти и 4-ти блок, а всичко е било функция на лобистки интереси от гледна точка на някакви...
Волен Сидеров: Все по-ясно става това.
Водещ: Ядрени групи или...
Бойко Борисов: И не само. Съдът на Европейския съюз в Люксембург е категоричен – Евросъюзът няма и никога не е заявявал официална позиция за българските атомни реактори.
Волен Сидеров: Точно така. Това е от 2002 година.
Бойко Борисов: Какво повече да го коментирам?
Волен Сидеров: Заведено е дело от наши специалисти и от там отговарят, че няма какво да се обжалва, тъй като няма такова решение.
Водещ: Знаете ли обаче какво си мисля? Че, ако тогава бяха имали смелостта наистина да предложат референдум на българите, на българските граждани, това щеше да бъде една своеобразна гаранция срещу рекет, ако това е рекет.
Бойко Борисов: Г-н Коритаров, това, което целим ние от Кръглата маса, е, първо, да се извадят тези над 500 000 подписа на българи, които са скрити и са в парламента.
Водещ: За референдум.
Бойко Борисов: И да се пратят в Европарламента, хората да знаят за какво става въпрос.
Водещ: А има ли ги тези 500 000 подписа?
Бойко Борисов: Има ги.
Волен Сидеров: Има ги, те са събрани, къде точно се съхраняват не знам, но...
Водещ: Е, те са длъжни при такива подписи да има последица, да има... това е искане за...
Волен Сидеров: Не вярвам да са унищожени, защото би било престъпление такова нещо.
Бойко Борисов: С една дума, имаме всички реални шансове като общество да окажем необходимия натиск. Да Ви кажа ли на практика, защото предполагам, че...
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Сидеров ще ме подкрепи. Българските политици страдат от страшни комплекси, защото са нелегитимни.
Водещ: Защо да са нелегитимни?
Бойко Борисов: При тях, особено при социалистите, да отидеш навън, да те посрещне някой големец, да се снимаш с него е легитимация. Значи, снимката с някой голям човек в Европарламента или в Евросъюза се счита като един вид индулгенция. Нали така?
Водещ: Да.
Бойко Борисов: И фактически, когато, а тези хора там – единият от Франция, другият от Германия, третият от Австрия, от всички държави, всеки си има лоби, което го подкрепя и го е пратило там. Ние не откриваме сега топлата вода. Думата “корупция” не е българска.
Водещ: Не е българска. Цяла европейска комисия падна заради корупция навремето.
Бойко Борисов: Този човек не би се осмелил, който и да е, примерно да дойде и да тропа по масата, но ако види, че има меки политици, които казват: “Ние много искаме, ние много сме така, ние, разбира се, много ще бъдем послушни, само и само, нали, да ни потупате”, те веднага казват: “Окей, ще дойда, ще се снимам, ще посетя България, ама вие нали...”
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Разбира се, ние нали... Това са “тънкостите на българския риболов”, имаше един хубав филм.
Водещ: Особеностите, да.
Волен Сидеров: Точно затова е важно кой точно е в определена функция. Институцията е институция, но кой я изпълва със съдържание е много важно. Какъв е човекът, той може да води и такава политика – по-твърда и по- с характери, и може да бъде мекотело, с което да се подиграват, да го подритват.
Водещ: Да, но така или иначе, ето, той дава някаква заявка. Това означава ли, че... и това, което сега си говорим, и това, което официалните институции правят, подсказва, че България разгръща едно своеобразно ветрило. Ветрило от възможности за пробив в различни посоки. Ето, вие сте... Вече “Атака” е член на тази нова група в Европейския парламент, Бойко Борисов прави Кръгла маса, управляващите правят еди-какво си.
Бойко Борисов: Вижте колко са интересни социалистите, като казват “екшън”.
Водещ: А! Екшън?
Бойко Борисов: Екшън.
Водещ: Този екшън там, например...
Бойко Борисов: Такива английски думи в речника са просто рядко забавни. Сега когато виждат, че натискът върху тях се засилва, че реално всичките им обещания са лъжливи, по-големи популисти от тях няма. И аз много искам в някоя реч на президента да чуя имена, партии, хора, защото така, както говори той, хората трябва да се замислят много. Един си представя един човек, ето, вчера казва “популистки лидери”. Нека да им каже имената, за да можем ние да отговорим, ако сме ние, ако визира нас. Ако не, да им каже имената, защото по-голям популист от Станишев няма, от царя, от Доган.
Водещ: То, популизъм ли е...
Бойко Борисов: Ако той обаче иска да го прехвърли, нали, защото в един вестник, който го обслужва, пише: “През това време всички се обърнали и погледнали Борисов”. Протоколът ме беше сложил зад един стълб за улично осветление, с Борис Велчев, с главния прокурор. Не се виждах отникъде, за да ме погледнат.
Волен Сидеров: Може би Борис Велчев са погледнали. Не знам.
Бойко Борисов: Не знам кой са погледнали.
Волен Сидеров: Ако сте били заедно...
Бойко Борисов: Да, но в същото време...
Водещ: Екшън-планът ще доведе ли до резултат? Това, което Овчаров предлага там, за фирма, консултантска, посредник...
Бойко Борисов: Какъв по-добър екшън-план, да ме извинят слушателите и зрителите за думите, които използвам, от това, българският президент, премиер, опозиционни, действащи лидери, кметове, всеки по своята писта и да отворим 3-ти и 4-ти. Коя фирма-лобистка (...)?
Водещ: Какво точно неприлично казахте, че се извинихте?
Бойко Борисов: Екшън.
Водещ: Ама, Вие като чуете екшън, какво си представяте?
Бойко Борисов: Защото съм свикнал да ги слушам “Спасиба”, да викат, “таварищ” и изведнъж почват екшън. Просто те се преметкат през 5-10 години от...
Водещ: Да, но това...
Бойко Борисов: Борци срещу южния фланг на НАТО стават...
Водещ: Защитници.
Бойко Борисов: Защитници. Те просто...
Волен Сидеров: Най-важното е да изчакаме края на екшъна. В екшъните добрите побеждават, нали винаги. Така че трябва да видим как ще завърши работата.
Водещ: Това ще доведе ли до резултат? Ето, тази идея да има консултантска фирма, която да е посредник?
Волен Сидеров: Доколкото разбирам, тази консултантска фирма отново ще вземе пари от нас, данъкоплатците, от всички българи. Такива консултантски фирми видяхме много. Такива фирми имаше към най-лошите сделки, които да не ги изброяваме пак – БГА “Балкан”, БТК и други, които бяха ужасно ощетяващи България. Към тях винаги имаше консултантски групи или фирми, които взимаха предварително парите, за да направят тази лоша сделка.
Бойко Борисов: Най-лесният начин да си измиеш ръцете.
Водещ: Тоест отваря се нова корупционна бездна.
Бойко Борисов: Категорично Ви подкрепям.
Волен Сидеров: Тук трябва правителството да действа твърдо, да действа юридически и, ако щете, с доводите на това, че има обществени нагласи. Има такива нагласи у българите да се извадят тази подписка от 518 000 и всичко това да бъде аргумент в Европейския парламент. Някой ще каже – вече приключиха нещата. Винаги могат да бъдат разглеждани, ако се поставя въпросът. Аз съм го казвал и преди, обаче за други лостове за натиск – когато преговаряхме с Москва. Този въпрос трябваше да бъде поставен също така, както и за Либия, когато преговаряме с Брюксел, когато преговаряме с Вашингтон, които искат бази тук, които искат какво ли не. Всички тези центрове на власт, световни, трябваше да бъдат използвани. Българската страна обаче ги проспа или нямаше смелост да води тази битка.
Водещ: Г-н Борисов, как конкретно може примерно ГЕРБ и “Атака” да си партнират в контекста на идеята за 3-ти и 4-ти блок?
Бойко Борисов: Ние от ГЕРБ не сме сектанти, а сме нормални хора, които сме живели в България през цялото време, хората ни познават. И с Волен, и с много хора сме познати от 15-20 години, и в другите партии. С всеки бих могъл да партнирам, когато това е националният интерес. И както виждаш, затова сме и тук заедно.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Нали сте убедени, че ще четем два-три дена за това защо сме заедно в това студио? В медиите, анализи. Нали сте убедени? В случая обаче ние сме дошли, защото има реална възможност 3-ти и 4-ти реактор да бъдат защитени.
Водещ: И това е всъщност основата за една такава възможност.
Бойко Борисов: По теми може да се партнира с всеки.
Волен Сидеров: И не само тази тема. Аз бих добавил – търсене на отговорност за това кое беше съсипано, ограбено, приватизационни сделки и други такива нанасяния на щети, големи, на България.
Водещ: Тоест това също е основа за партньорство.
Волен Сидеров: Ето, сега се точи това за “Топлофикация”.
Водещ: Антикорупционна основа за партньорство.
Волен Сидеров: Антикорупционна основа, категорично, и предаване на национални интереси. Аз бих подкрепил всеки и бих подал ръка на всеки, с който може да работим срещу турцизирането на България, срещу това проникване на турски, не само верски интереси, а и икономически. България вече е превземана от турски фирми по такъв начин, че ако не стопираме този процес, наистина както сега държат и фондовете, и земеделието, и екологията, след няколко години ще осъмнем като провинция на Турция, преди да сме станали част от Европейския съюз. По тези въпроси може да се работи и трябва да се работи обединено и ударно, защото срещу нас има една коалиция, която вече доста сериозно си стъпи на далаверата и вече започна да изгражда такова самочувствие...
Бойко Борисов: И огромен финансов ресурс.
Волен Сидеров: Огромен ресурс. И вече виждаме, как с топовни салюти се поздравяват по случай встъпването във властта. Това не бяхме го виждали досега. Напомня влизането на монарха във властта. Това означава едно наистина изграждане на собствено самочувствие, което вече довежда до изкривяване. Това трябва да срещне един отпор, този отпор може да бъде само комбинация и координация на сили, които да противодействат. Аз подкрепям и гражданските протести, които сега вървят, които са къде по-организирани, къде по-малко, но трябва да се знае, че само с обединени сили може да се разцепи тази коалиция, за да може стигнем до едни избори. Те да пренаредят вота на българите, да се управляваме от български кабинет, ако може.

Водещ: Темата, както казвате Вие, за турцизирането е доста по-сложна. Някой ден си струва да се говори и за това, в контекста на по-широкия дебат в Европа. Аз например изразявам доста, доста различна гледна точка. Например смятам, че членство на Турция в Европейския съюз би го обогатило и би придало, би привнесло прозрачност на всичко онова, което от икономическа или от някаква друга позиция създава усещането за сенчести интереси и т.н.
Волен Сидеров: За България няма да е добре, защото Турция е много мощна икономически държава в момента. И тя просто ще ни потопи, това е... както и да го гледаме, това е така. Така че ние трябва да гледаме на нашия интерес. Дали Турция ще се отвори и дали ще стане по-светска държава, в крайна сметка мен по-малко ме интересува, отколкото България какво ще бъде.
Водещ: Да попитаме обаче, тъй като засегнахме вече и тази втора основа, за възможно партньорство между две такива опозиционни формации като вас, освен АЕЦ “Козлодуй” и антикорупционното говорене. Г-н Борисов, защо се срещнахте вчера с...
Бойко Борисов: Антикорупционното говорене?
Водещ: Антикорупционното.
Бойко Борисов: Не е говорене. Значи, отново се връщам към вчерашната реч на президента. Той каза, като първа задача формулира антикорупционната политика и...
Водещ: Да преборим корупцията и популизма.
Бойко Борисов: Така. Популизмът, предполагам визира нас двамата, защото говореше за лидери, като не им казва името и всички се обърнали към нас, значи предполагам, че визира нас. Ще се радвам много, ако ни се извини или поне каже за кого има предвид, защото аз не обичам да ме закачат публично на тема, когато не съм обещал нищо или нямам нещо, което да не съм си изпълнил, когато съм го казал. Освен това, корупцията е властта, тя е изцяло червена в България. Нека да им каже имената. До него бяха и Станишев, и Пирински, Йордан Цонев. И да каже: “Вие, господа, носите корупцията в себе си”. Тогава аз ще му сваля шапка и ще кажа: “Браво, г-н Президент”. Това е институцията.
Водещ: Ето, Петър Стоянов през 1999 година каза: “Корупцията е повсеместна. Иване, кажи си!”.
Бойко Борисов: Чакай. Това също не е вярно. Каза го. Какво значи “Иване, кажи си”? Трябваше да му каже, когато беше на власт, не, когато тръгна да става кандидат-президент да вади оперативни разработки. Трябваше да каже “Иване, ето тук са ти грешките. Тук, този, този, този, махай”...
Водещ: Задава ли се същият капан пред сегашните управляващи, тъй като те говорят не по-малко абстрактно за корупцията, както се говореше и по времето на СДС?
Волен Сидеров: Злоупотреба с власт – това беше точният израз на г-н Първанов. Може да злоупотреби с власт този, който я има. Най-много я имат тези, които управляват тройната коалиция – триадата. Така че злоупотребата с власт, може да бъде отправено такова обвинение, или такова макар и много мъгляво само към управляващата коалиция. Тук виждаме нещо, което обикновено става, когато един президент има втори мандат. Той се опитва да се еманципира. Той се опитва да изглежда вече, че не е свързан с тези, които поставя на власт, но смятам, че хората в България не са толкова късопаметни. Те знаят кой ги постави, знаят кой си мълча през цялото време, когато се предаваха интересите, включително и с реакторите, кой казваше, че ще изтегли войските от Ирак – неговото протеже Станишев. След това забрави за това нещо, като дойде на власт. Кой каза, че...
Бойко Борисов: Магистрала “Тракия”.
Волен Сидеров: ... ще разгледа имотите на Симеон и т.н. Един куп неща. Ето това е популизъм. Казваш нещо, а не го изпълняваш.
Водещ: А защо Вие се срещнахте с Овчаров и се снимахте?
Бойко Борисов: Аз не мога да се крия, да ходя в едно министерство като партизанин, защото плюсът на Волен е, че е изцяло в опозиция, докато аз съм реален кмет и хората не обичат само да им се казват причини или да се критикува. Трябва да се извършват и конкретни действия, а ние сме, както мандатоносителят казва, ортаци в “Топлофикация”. И без да намерим някакъв общ тон, просто консултантите, които в случая са Световната и Европейската банка, ще ни се смеят. Те хората се видяха в чудо – ходят първо при единия, после при Владо Кисьов, после при мен ... Казах, на тема “Топлофикация” нямаме спор. Експертите да предложат да се намери най-добър световен консултант, който да покаже кое е най-доброто за “Топлофикация”...
Водещ: Добре, това е частен случай.
Бойко Борисов: Оттам насетне какво има да се... Аз не мога да отида да се начумеря или да ходя с качулка там, за да не ме снимат. Дайте да гледаме сериозно на нещата.
Водещ: Това е един частен случай, но има един много, много любопитен, принципен въпрос. Ако се случи провал в опитите на правителството да ни върне 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, ако се задълбочи корупционната мъгла и съмнение, без да се стигне до посочване на конкретни лица, мислите ли, че е възможно България да стигне до предсрочни парламентарни избори, г-н Сидеров?
Волен Сидеров: Може да стигне до предсрочни избори България, но след местните. Тази година имаме два типа избори – евродепутати и общински. Всички ще изчакат да видят резултатите от тези избори, да видят как са се променили нещата, нагласите на българите и тогава вече ще има реална основа да се каже: ето, вижда се, че тази партия примерно, която е във властта, да кажем НДСВ, не взема гласове, не вкарва депутати, взема съвсем малко или символично в местната власт. Това означава, че няма логика тя да е вече във властта и да е основна сила. За БСП също може да се каже, макар че там се прогнозират пак много силни резултати. Аз се съмнявам, че ще бъдат такива. Ще има едно пренареждане на вота и то ще определи отиването към предсрочни избори.
Водещ: Всъщност говорите за натрупване от избора за избора за евродепутати и местните избори, ефектът, който ще се получи.
Волен Сидеров: Да. Освен това БСП ще се опита да се разграничи от ДПС вече, защото това е...
Бойко Борисов: Как ще се разграничи?
Волен Сидеров: За бъдещите парламентарни избори. Една година по-рано от редовните...
Водещ: А дали може да се разграничи? Вие не вярвате...
Волен Сидеров: Ще се опита, защото това не е престижно.
Бойко Борисов: Няма разграничаване вече. За хората е ясно, извинявай, че те прекъсвам.
Волен Сидеров: Да, дали ще стане това, или ще е... е друго. Ще се опитат да направят някакви критики към своите партньори може би, за да спасят това, което могат да спасят.
Водещ: А виждате ли признаци, че вече започва да се разграничава БСП от ДПС, че се опитва?
Волен Сидеров: Вътре в тяхната членска маса и хората, които ги поддържат, аз знам много добре, че те не одобряват политиката на ръководството си в момента. Има много недоволства, но това е една партия, която е стъпила много отдавна на дисциплина и на...
Бойко Борисов: Видя ли с байрачетата вчера?
Волен Сидеров: Принципът, да, въобще “Не разсъждавай! Така е наредено, давай, защото така се казва”.
Бойко Борисов: Все едно преход няма.
Водещ: Да.
Волен Сидеров: Тъй че ще е труден процес. Мисля, че ще има размърдване.
Водещ: Самостоятелно ли ще участвате? Вие ще участвате самостоятелно на изборите за евродепутати?
Бойко Борисов: Вижте, даже на тази тема не сме говорили със Сидеров, но мога да си призная, че възложих веднъж във Видин да направят, създаването на клуб на ГЕРБ едновременно с “Атака”, защото и аз като всички хора си формирам мнението, пресата чета и всеки ден разбирам, че кой на кого вземал гласовете. Не е толкова важно, но ги слагат в една писта.
Водещ: Какво се оказа?
Бойко Борисов: Реших да видя дали едната зала ще е празна. Оказа се, че и двете са били пълни по едно и също време. (...) Така че в това отношение аз не се притеснявам от “Атака”. Те си имат свой електорат, свои хора, Волен ясно формулира принципите си, ние също. Мисля, че по теми винаги можем да си говорим.
Водещ: Тук не говорим за притеснение. Говорим за това къде потенциално биха могли тези две формации да се допълват и къде вече започва самоличността. Г-н Сидеров?
Волен Сидеров: Аз мисля, че общинските избори са полето, където може да има и комбиниране, и съчетаване на отделни политически сили. Там има повече специфични условия, в отделни градове и общини. Така че там ще се разиграе нещо, което ще покаже ново съотношение на силите, според мен. За евродепутатите, по-скоро предполагам, че всяка партия ще се опитва да се измери, да види колко са й силите, защото те са по-престижни избори.
Водещ: Да.
Волен Сидеров: Вкарваш един, двама, трима...
Водещ: Но по-непознати за България, практически те са първи.
Волен Сидеров: По-непознати. Смятам, че там пък ще има по-малък интерес, по-ниска активност, тъй като проблемите тук, в България, са прекалено големи и хората ще приемат, че изпращат там някакви хора на някаква сладка служба и... Това всъщност ние откъде накъде трябва да...
Водещ: Но заражда ли се нов политически модел в България? Не просто след президентските избори, които регистрираха нова конфигурация на съотношението, а от гледна точка на идейния спектър. Ето, например “Атака” влезе... по някакви критерии е приписана като крайна десница в националистическата парламентарна група на Европейския парламент. ГЕРБ вероятно ще търси европейска идентификация по посока на Европейската народна партия.
Бойко Борисов: Да, и това е нормално.
Водещ: Основа ли е това за нов модел?
Волен Сидеров: Ако има нещо ново в политическия модел, то ще бъде залагане на националната идентичност. И това е парадокс, защото в същото време, в което ние се лишаваме от суверенитет, влизайки в Европейския съюз, който е една свръхдържава, няма какво да си правим илюзиите. Ние ставаме провинция на една нова Римска империя и трябва да се борим за повече идентичност вътре. Това е парадоксът, че влизайки в Европейския съюз, ние ще засилим, щем или не щем, по силата на обстоятелствата и условията, ние ще засилим борбата за национална идентичност. Около това ще се обобщава политиката вече. Тоест играта на леви и десни или клишетата, които се слагат – този е десен, този е ляв, ще отстъпи на заден план, защото практическите проблеми на хората ще бъдат водещи. А практическите проблеми на България са животът, стандартът на българите, сигурността на българите, запазването на нацията от посегателства и всичко това, около всичко това могат да се обединят пробългарски политически сили, които да покажат, че играта с ляво и дясно... Може и някой ден, ако всичко се подреди в България идеално, брилянтно, хайде тогава да си играем на “аз съм по-либерал, ти си по-десен”. Това се знае, всеки нюанс.
Водещ: Всъщност, влизайки в Европейския съюз, като че ли изненадата е, че вече всичко в политическо отношение е позволено. Възможно е дори да се стигне до модел “Качински”, какъвто е от Полша.
Волен Сидеров: Възможно е, макар че аз смятам, че в Полша има една много по-силна нагласа за национализъм, ако за това говорим. Поляците винаги са били такива, докато в България нещата са по-утаени и тук ще стават по-умерено. Без някакви ексцесии, без някакви екстремности. Така че няма от какво да се притесняваме, това ще бъде една битка за отстояване на български интереси. Тя ще се води от все повече политически сили и хора, и граждански движения.
Водещ: Г-н Борисов, понеже стана дума и това е интересно разсъждение, иска ми се да го доразвием, че е възможно да има предсрочни избори, парламентарни, както казва Волен Сидеров, но след натрупване на резултатите от избора за Европарламент и на местните избори. Технологично, обаче, как би могло да стане?
Бойко Борисов: Технологично най-добре би било да бъдат едновременно с местната власт.
Водещ: Евроизборите.
Бойко Борисов: Макар че ние този път ще искаме да има... ще търсим евронаблюдатели на изборите. Ще бъдем много внимателни, защото с изказването на г-н Доган, че е дал 509 903 гласа...
Водещ: Петстотин и четири или петстотин и...
Бойко Борисов: Забравих я вече точната цифра, но той до три...
Водещ: 509.
Бойко Борисов: Но завършване на три. Над милион, той знае до третия избирател. Това означава, че те надничат в урните, иначе няма как да ги знае, или има механизъм, по който всеки един отива и му се отчита по някакъв начин, че е гласувал, иначе как ще ги преброят до три. И това всички се правят, че не го чуха и не го разбраха, защото то не е в унисон с партийната линия.
Водещ: И ще искате евронаблюдатели и едновременно избори?
Бойко Борисов: Това ни плаши дотолкова, че могат да фалшифицират. Вече се научиха на трикове по места и това трябва да се промени.
Водещ: Според Вас, г-н Сидеров, по-добре ли е да са едновременно или няма значение?
Волен Сидеров: Няма да бъде прието това. Със сигурност е по-добре да са по-скоро, но няма да бъде прието, защото точно по тази причина ще се очаква резултатът от самите общински, за да се види кой къде е и дали нещата отиват към сриване или пък още могат да задържат властта. Аз не казвам категорично, че 2008 година. Могат да изкарат и до края, да удържат нещата, ако...
Водещ: Пълен мандат.
Волен Сидеров: Ако няма, да, ако няма силен натиск отдолу. Ако не бъде подлагана на натиск властта, може да се задържи до 2009 година.
Водещ: Вашият разговор, нашият разговор и вашето гостуване доведоха дотам, че според 84% от зрителите ни можем да си върнем 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”.
Бойко Борисов: Те категорично, то и законът го позволява, и договорът го позволява.
Водещ: Това ви натоварва обаче с много голяма отговорност от гледна точка на ролята ви да бъдете не просто коректив, а остен, с който да притискате официалната власт да работи в тази посока.
Бойко Борисов: Както казват, хората правят коалицията. В случая ядрена. Гласоподавателите, поддръжниците, така че... Напротив, изобщо с нищо не ни натоварва.
Волен Сидеров: С тази роля сме свикнали, но трябва да се увеличи натискът – и граждански, и политически. Без този натиск, пак казвам, дебелоочието е голямо на управляващите. Те ще се опитват с всички сили да се задържат до 2009 година.
Водещ: Пълният си мандат.
Волен Сидеров: Пълният си мандат. Да не си правим илюзиите.
Водещ: Това по-лошо ли е, или е по-добре за вас, ако има пълен мандат?
Волен Сидеров: За България е по-добре да има предсрочни избори, за да се свалят колкото може по-рано от власт тези, които сега са, и да се търси отговорност на някои от тях.
Бойко Борисов: Самият президент вчера каза, корупцията е на високите етажи. Значи, колкото, ако той иска да я премахне, трябва и той да работи в тази посока. Колкото по-бързо си отидат...
Водещ: И да се работи конкретно.
Бойко Борисов: Разбира се.
Водещ: Добре. Благодаря ви за участието. Това беше отговор, образният отговор, своеобразният отговор, който получихте, на въпроса възможна ли е ядрена коалиция за АЕЦ “Козлодуй”. Отговорът е – да, възможна е. Благодаря ви.

 


Сходни връзки

Може ли да има ядрена коалиция между "Атака" и ГЕРБ? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди