изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:42 EET
Еврокомисарят по енергетиката се обяви против отварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй"    
Европейски съюзНа оперативното си заседание министрите обсъдиха плана за действие във връзка със затворените III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Очаква се, правителството да приеме документа на следващо редовно заседание.

Румен Овчаров: “Екшън планът сам по себе си не означава отваряне на III и IV блок, означава последователни действия, които могат да доведат до успех, но могат и да не доведат до успех. Така, че не искам да създавам излишни илюзии, но институциите ще направят всичко възможно за спасяването на реакторите”.

Министър Овчаров обясни, че планът предвижда да се използва ситуацията в региона, за да бъде убедена Европейската комисия, че става въпрос не за български, а за международен проблем. Отделно се предвижда повтаряне и препотвърждаване на експертните оценки, че двата ядрени блока са безопасни.

Министърът допълни, че ако екшън планът не доведе до желаните резултати, т.е. повторно отваряне на реакторите, ще се мине към план "Б" - търсене на по-високи компенсации.

Еврокомисарят по енергетиката Андрис Пи***гс препоръча да не се отваря отново случая със затворените ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй".
Комисарят заяви, че това ще бъде лош сигнал за инвеститорите и гражданите на ЕС, защото една страна, в случая България, влиза в съюза при едни условия, а после същите тези условия биват променени. На пресконференция в Брюксел днес той призова българите да не гледат назад в миналото, а да се обърнат към бъдещето.

Андрис Пи***гс припомни, че двата реактора са били затворени поради опасения за тяхната сигурност. Той добави, че затварянето им е било договорено от страните от ЕС и България и че за да се преразгледа въпросът, е необходимо съгласието на всичките други 26 правителства от ЕС. Необходима е и нова ратификация на променения договор, посочи Пи***гс.

Не искам да виждам случая "Козлодуй" отново на дневен ред", каза още еврокомисарят.

http://btv.bg/

 


Сходни връзки

Еврокомисарят по енергетиката се обяви против отварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди