изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 08:45 EEST
ДПС СЛЕЗЕ ДО ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА И Е СЪПРИЧАСТНО КЪМ ПРОБЛЕМИТЕ ИМ    
ПолитикаОбластният председател на ДПС - Денис Номан пред НДТ

- Г-н Номан, Движението за права и свободи навършва 17 години от създаването си и утвърждаването в политическия живот на България. Каква е равносметката за тези 17 години - в национален и в областен мащаб?
- През 2007 г. се навършват 17 години от учредяването на нашата партия - Движение за права и свободи. Равносметката, която може да направим ние - членовете и симпатизантите й, е че действително след прехода и по време на реформите ДПС е единствената партия, която се развива и увеличава своя потенциал. ДПС вече втори мандат участва в управлението на страната. Първият мандат беше успешен с нашите коалиционни партньори от НДСВ. Аз съм оптимист, че това трипартийно правителство - коалицията между БСП, НДСВ и ДПС с наш мандат, също ще изкара до края своя мандат. В местен мащаб организацията имаше някои проблеми, търкания, които бяха преди 7-8 години. Това беше нормално, все още нямахме опит като политици, като общественици. Но в последно време организацията е в много стабилно състояние. Екипът, който е изграден на местно ниво - като Областен съвет, като Общински съвети по отделните общини, работи в много добър синхрон. За това вече говорят и резултатите, които постигаме на изборите. Мога с гордост да кажа, че структурата в Добрич е на много добро и стабилно ниво и допринася за големия успех на Движението за права и свободи в страната. Мога да кажа още, че ДПС - след БСП, е може би е най-добре структурираната партия. Ние имаме структури във всички 28 области, покрили сме всички 265 общини. Във всички населени места, където имаме наши избиратели, наши симпатизанти и желание от тяхна страна да се направи местна структура, ние веднага откликваме на техните потребности.
- Всепризната е работата на ДПС с избирателите, факт е, че движението не губи връзка с обикновените хора. Бихте ли разказали за това?
- Ние доста променихме нашия подход и начин на работа с избирателите. Слязохме до обикновените хора и сме съпричастни на техните проблеми. Проблеми има много - като започнем с безработицата, липсата на инфраструктура в някои села. С каквото можем, ние се опитваме да помогнем на хората. Знаете, че голяма част от българското общество е аполитизирано. Стремим се по всякакъв начин да бъдем с тях, не само като политици, като общественици, помагаме им и в духовната сфера с каквото можем. Естествено, ние не сме богове и изцяло да се грижим за тях. Просто сме съпричастни с тяхната болка и с техните проблеми и помагаме със съвети, с каквото можем. Преди всичко наблягаме на образованието. Даваме съвети младите хора да не ги спират от училище, да се наблегне на тяхното образование, защото там е бъдещето. България вече е в Европейския съюз и за да бъдем конкурентноспособни, ние трябва да сме високо образовани.
- Какви са очакванията на ДПС във връзка с членството ни в Европейския съюз?
- Очакванията ни са доста високи. Но това няма да стане в близките една, две, три или пет години. Аз мисля, че всеки, който има някакъв поглед, който е излизал на Запад, знае как живеят хората в по-старите членки на Европейския съюз. Като граждани на страна-членка на ЕС това ни дава шанс, равен старт на всички в Република България. По този начин и както казах - ако са високо образовани, отговарят на критериите, хората имат шанс да получат добра, високо платена работа. Просто шансовете ни са огромни. И аз вярвам, че България ще пребъде в Европейския съюз.
- Предстоят избори за евродепутати. Как ДПС ще участва в тях?
- Появиха се слухове за общи листи с НДСВ, които също като нас са либерали. Но аз мисля, че централното ръководство на ДПС ще реши да участваме самостоятелно, както го правим през последните 14 години. Ние сме партия, която знае как се правят избори и ще участваме самостоятелно с наша листа. Мисля, че ще се борим за минимум трима евродепутати от квотата на ДПС. Те ще се слеят с групата на либералите в Европарламента. Както знаете, ДПС е член на Европейската либерално-демократическа и реформистка партия и на Либералния интернационал, което само по себе си говори за ролята ни в политическия живот на страната.
- През тази година ще се проведат избори и за местна власт. Как ще участва в тях ДПС - в областен мащаб, и какви са очакванията Ви?
- Почти е сигурно, че на местните избори ще издигнем кандидати за кметове във всички общини, с изключение, може би, на Каварна и Балчик. Ще имаме самостоятелни листи за общински съветници. В момента имаме 24 съветници в цялата област и се надявам, че този успех ще го увеличим поне с 20-30 процента. През февруари-март ще започнат нашите общи събрания, на които ще направим анализите за 2006 г. На тези събрания ще представим какви са вижданията на нашия електорат по отношение на местните избори. Надявам се, че до средата на лятото ще изчистим тези въпроси и ще стане ясно кои ще бъдат нашите кандидати за кметове и общински съветници. Може бе към края на лятото ще са ясни и имената.
- Как виждате бъдещето на ДПС? Към какво смятате да насочите усилията си?
- Аз мисля, че щом празнуваме 17-ата годишнина, за разлика от други партии, които тръгнаха с голям замах, ДПС има бъдеще. И след като постигнахме приемането на България в НАТО, приемането в Европейския съюз, предстоят много повече задачи. Трябва да се проведат много разяснителни кампании сред нашия електорат, а и сред цялото население на България, тъй като все още има хора, които са песимисти по отношение на Европейския съюз. Според мен, оттук-нататък ДПС има с какво да допринесе и задачите, които предстоят, са свързани предимно с усвояването на средствата от еврофондовете, които имаме като страна-членка на ЕС. Тези пари трябва да бъдат насочени към бедните общини. Както знаете, в Добричка област община Крушари е една от най-бедните. Община Добричка също има нужда от доста инвестиции в инфраструктурата, също общините Тервел и Генерал Тошево.  Така че - има доста задачи за решаване и аз мисля, че ДПС - заедно със своите коалиционни партньори, в диалог и с другите политически партии, трябва да направим така, че областта да е на едно добро ниво в страната.
- Какво е Вашето пожелание към членовете и симпатизантите на ДПС в навечерието на честването на 17-годишнината от създаването на партията?
- Искам да поздравя целия актив, всички учредители, членове и симпатизанти, всички, които работят заедно с нас по изборите. Искам да им пожелая вяра и оптимизъм, да им пожелая - на тях е техните семейства, да са живи и здрави. Да повярват в себе си, да бъдат винаги така активни, както са били досега.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

ДПС СЛЕЗЕ ДО ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА И Е СЪПРИЧАСТНО КЪМ ПРОБЛЕМИТЕ ИМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди