изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:38 EEST
20 МАЙКИ СЕ ОТКАЗАХА ДА ИЗОСТАВЯТ НОВОРОДЕНИТЕ СИ    
НовиниПрез миналата година 56 деца от Добрич са настанени в специализирани институции, защото родителите не могат или не желаят да се грижат за тях

През миналата година 20 майки от Добрич са се отказали да изоставят новородените си бебета след раждането им след разговор със социални работници от Отдела за закрила на детето към дирекция "Социално подпомагане". В момента жените полагат грижи за децата си в семейна среда. Тези данни са посочени в отчета по изпълнението на Общинската програма за закрила на детето през 2006 г., който за трета поред година ще бъде внесен на заседание на Общинския съвет.
От информацията става ясно, че към момента в дом "Дъга" пребивават 50 деца при капацитет 110, а в Дома за медико-социални грижи - 117, при капацитет 160 деца. През годината 63 деца са реинтегрирани от специализирани институции в Добрич и са върнати в семействата им, настанени са при близки и роднини, в приемна семейства или са осиновени. В същото време за периода от януари до декември 56 деца са настанени в посочените социални домове, след като родителите им /или настойник/ не могат или не желаят да се грижат за тях.
През годината на 30 майки е отпусната еднократна помощ по Правилника за прилагане на закона за закрила на детето за превенция, с цел децата да не бъдат изоставяне в институции.
Във връзка с "Националната стратегия за защита правата на децата на улицата" е организирана среща с различни институции, вследствие на което е сформиран екип за работа с просещите деца на територията на града. Ежемесечно са провеждани обходи и, в резултат на положените усилия отстрана на социалните работници, през 2006 г. не са регистрирани случаи на просещи деца.
В Добрич има две социални заведения за деца с увреждания, предоставящи социални услуги в общността, се посочва още в отчета. Това са Дневен център за деца с увреждания /с капацитет 46 деца/ и Център за социална рехабилитация и интеграция /24 деца/.
От информацията свата ясно също, че през изминалата година 16 деца са преминали през приюта към храм "Света Троица". Те са от социално слаби семейства, а родителите им е са ангажирани по отношение на отглеждането и възпитанието им. В приюта те получават подслон, здравни услуги, храна и ангажиране на свободното време.
 


Сходни връзки

20 МАЙКИ СЕ ОТКАЗАХА ДА ИЗОСТАВЯТ НОВОРОДЕНИТЕ СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди