изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:14 EEST
РИБАРИ ВДИГНАХА ПО ТРЕВОГА БЛИЗКИТЕ СИ, СЛЕД КАТО БЯХА ПЕТ ДНИ В НЕИЗВЕСТНОСТ    
Новини     Моторните лодки  “Ели” и “Диана” с 8 души екипаж се завърнаха в петък от открито море, след като бяха от 5 дни в неизвестност.

   Каварненските рибари с капитани Валентин Иванов - Фикуса и Фьодор Чупринов се отправили за улов на акули в неделя по обяд и е трябвало да се завърнат в сряда. Когато не се завърнали в предвидения срок, близките им алармирали “Морска администрация” във Варна. Морската служба обаче не предприема издирване на плавателните съдове, защото рибарите не са подавали сигнал за бедствие. Нейни служители само предупреждават корабите, които плават към Украйна, да наблюдават внимателно предполагаемия район за улов на акули.

  Рибарите са живи и здрави, по време на улова не са имали никакви проблеми и в момента се завръщат в Каварна. Това съобщи пръв на разтревожените роднини служителят от боцманата Стоян Стоянов. Добрата новина той научил от “Морска администрация”, а по-късно се свързал по мобилния си телефон и лично с един от рибарите.

   Към 17 часа “Ели” и “Диана” пристанаха на буна 1, а екипажите попаднаха в прегръдките на посрещачите. Време за сантименталности обаче нямаше, защото трябваше да се обработва улова и да се претоварва на автомобилите на чакащите търговци.

  За 5-те денонощия в открито море разказа Валентин Иванов – Фикуса. Според него лодките се отправили в района на село Крапец, където в морето има 80-метрови дълбочини. Рибарите ги наричали “дерета” и там хвърлили парагатите за акули. На следващия ден духнал вятъра и капитаните наредили да се хвърлят котвите. Изчакали 2-3 дни, докато премине бурята и продължили да ловуват.

“Нямахме никакви проблеми, дори връщаме 10 хляба, кафе, цигари и гориво, убеждава Фикуса. Според него тревогата на брега по техен адрес е била фалшива. По радиостанцията на лодката той чул по Варна – радио, че се издирват двата плавателни съда. Нямал връзка с брега, затова се свързал с преминаващия ферибот “Героите на Одеса”. От своя страна моряците съобщили на граничния пост на Калиакра, че рибарите са живи и здрави и се завръщат. А граничарите докладвали във Варна.

И потомственият рибар Фьодор Чупринов не изглеждаше притеснен след завръщането си на брега. Обаче призна, че сайтовете в интернет, от които свалял прогнозата за времето, са го подвели. Обикновено не се доверявал само на един източник, но този път всички давали грешна прогноза. Федя беше загрижен повече за  прекалената бюрокращина, която трябва да преодоляват рибарите, за липсата на рибна борса в Каварна, за разходите, които все не успява да покрие от улова. Едно излизане му струвало 500 литра нафта, 150 кг замразена скумрия за стръв за 3500-те куки на парагатите, надници за екипажа, храна. Може ли от 300-400 кг акули, които матрампазите изкупуват по 4-6 лева за килограм, да спечелим, пита Федя и недоволства от често пресилените журналистически писания за богатия улов на акули.

Димитър АПОСТОЛОВ   

 

СНИМКА

 


Сходни връзки

РИБАРИ ВДИГНАХА ПО ТРЕВОГА БЛИЗКИТЕ СИ, СЛЕД КАТО БЯХА ПЕТ ДНИ В НЕИЗВЕСТНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди