изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:09 EEST
1913 г.    
НовиниБукурещ. Румънският диктатор Николае Чаушеску е подготвял атомна бомба през 1989 г., пише днес букурещкият вестник ”Курентул”. Разкритието е направено от американския учен Армандо Травели, който е имал достъп до архивите за Студената война.


Всичко започва със създаването през 1953 г. в САЩ на програмата “Атоми за мир”. С този проект американците се ангажират да доставят ниско обогатен уран на страни, наречени сателити, сред които е и Румъния.
През 1980 г. Травели е изпратен по спешност в страната ни, тъй като е получена информация, че има вероятност Николае Чаушеску да прави атомна бомба от урана, който САЩ изпраща, посочва изданието. Американският учен научава, че румънските му колеги използват урана за разделяне на плутоний – първата крачка към създаването на атомна бомба. “Малкото атомна експлозия” на Чаушеску обаче никога няма да бъде осъществена, тъй като девет години след посещението на Травели диктаторът е осъден на смърт и разстрелян, а плановете му са не са възобновени от новия режим.
Седем години след революцията, тогавашното правителство докладва за нарушението на диктатора пред Международната агенция по атомна енергия. Според американския вестник “Чикаго Трибюн” революцията през 1989 /падането на режима на Чаушеску/ отстранява не само един диктатор, но и слага край на опитите на Румъния да се превърне в ядрена сила.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

1913 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди