изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 11:43 EEST
ЗА БОНБОНИ "УБИЙЦИ" АЛАРМИРАТ ОТ РИОКОЗ    
Здраве

Желираните "Mini cups" могат да залепнат на гърлото и да доведат до задушаване

Продажбата на опасни желирани бонбони "Mini cups" забранява РИОКОЗ в Добрич. Решението се основава на становище на Европейската служба по безопасност на храните /EFSA/, тъй като след приемането ни в ЕС решенията стават директно приложими и за България.  От РИОКОЗ информират, че по данни на EFSA,  желираните бонбони в мини капсули съчетават няколко рискови фактора за здравето на потребителите.



 Техните консистенция, форма, размер и начин на поглъщане пораждат риска при консумация да останат блокирани в гърлото и да предизвикат задушаване. Съществен риск за човешкото здраве съществува и от химическите и физическите свойства на използваните при производството на бонбоните добавки, които са получени от водорасли и смоли. На основание на това EFSA счита, че желираните бонбони представляват сериозен риск, застрашаващ живота особено на малките деца.

Опаковката и размерът на бонбоните са проектирани така, че да се приемат чрез оказване на натиск върху опаковката и да се поглъщат наведнъж, без да се сдъвкват, обясниха от РИОКОЗ. При производството им пък се използва добавка, която не се разтваря лесно и това често води до залепване на бонбони в гърлото при консумацията им. Традиционно желираните бонбони в мини капсули се произвеждат и доставят от югоизточна Азия, но има производство и в САЩ.

         Инспектори от РИОКОЗ в Добрич вече са започнали проверки на обектите за търговия на едро и дребно с храни за продажба на посочените бонбони. Към настоящия момент такива не са намерени.     Ако бъдат установени, ще бъдат предприети незабавни мерки за изтеглянето им от пазара. НДТ

 


Сходни връзки

ЗА БОНБОНИ "УБИЙЦИ" АЛАРМИРАТ ОТ РИОКОЗ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди