изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:22 EEST
РАЗКРИВАТ СЕ ЛЯТНА АВТОБУСНА ЛИНИЯ АЛБЕНА-БАЛЧИК-КОНСТАНЦА    
НовиниЖилищни сгради и търговски помещения в ЖК “Балик” ще бъдат изградени върху общо 10 дка общински терени чрез конкурс в Белия град. Това реши местният парламент на редовното си заседание във вторник. Инвестиционното предложение е постъпило от фирмата “Сервис - Център РС” ООД.

Спечелилата фирма ще получи парцелите срещу процент от новопостроените обекти в полза на общината - не по-малко от 12% в жилищната част и 5% в търговските части. Обект на конкурса ще бъдат два парцела  с площи 6265 кв.м и 3827 кв.м., като началната цена ще бъде не по-ниска от 1 032 548 лв. До участие в конкурса ще се допускат юридически лица, регистрирани по Търговския закон. В срок до 5 години трябва да бъде реализирано отстъпеното право на строеж, в противен случай се погасява в полза на община Балчик. Сред изискванията още са представяне на предвидените инвестиции, срок за завършването и разкриване на работни места за местни жители.

Предвижда се общинските апартаменти да бъдат едностайни и двустайни, средно с площ от около 65 кв.м, напълно завършени.

Фирмата, желаеща да инвестира в Балчик, е с немско участие. По думите на нейни представители, идейният вариант предвижда направата на четириетажни сгради с тавански помещения на две нива, като в партерните етажи ще бъдат предимно търговските обекти. Ще бъдат направени паркоместа, бензиностанция, автомивка, хотел с ресторант, както и озеленяване и детски площадки. Кандидат инвеститорът се ангажира да приключи строителството до 24 месеца.

При добро сътрудничество с общината се предвижда още изграждане на увеселителен и аквапарк.

515 000 лева са заложените средства в Програма за развитие на туризма през 2007 г. на територията на община Балчик, която бе утвърдена на първото заседание за тази година общинският съвет. За 2006 година средствата са били 630 000 лв.

Според програмата са предвидени 50 000 лева за възстановяване и поддържане на осветлението и пешеходната алея по пътя Балчик – Албена, вилната зона и алея Дамба. 160 000 лева ще се насочат за развитие на зелените площи и санитарно-хигиенни норми в Балчик, подход Албена, Кранево, Текето и с. Оброчище, както и за въвеждане на охранителен режим на градското сметище. За подобряване на информационното обслужване на туристите, както безопасността, обществения ред и сигурност са заделени 195 000 лв. Това са пари предимно за издръжката на пожарната в  Албена, пропускателен режими на крайбрежната алея, подвижен автопатрул в Кранево и туристическите информационни центрове.

Средствата за реклама в страната и чужбина са 110 000 лв. – за указателни табели, пана и информационни табла в общината, издаване на карта с местните туристически обекти, изработка на рекламни брошури, участие на туристически борси, поддържане на страниците в Интернет, както и за изработка на рекламен филм за община Балчик на четири езика.

Новото в програмата за туризма е, че се предвижда разкриването на лятна автобусна линия Албена – Балчик – Констанца, което е продиктувано от големия румънски интерес към Северното  Черноморие на България.

Приемането на програмата предизвика дълги дебати на сесията. Според председателя на комисията по туризъм д-р Урал Бекиров заложените средства са основно за инфраструктурни и хигиенни дейности, а няма предвидени пари за развлечения и за обогатяване на културната програма, което всъщност търсят туристите.

Обект на коментари бяха още високите постройки по крайбрежието, които по думите на съветника Симеон Петров развалят амфитеатралните природни дадености на Балчик, в тази посока той призова да спасим града си за поколения напред.

Председателят на комисията по здравеопазване д-р Маргарита Калинова препоръча през летните месеци да се засили дезинфекцията и да се пръска по-често срещу кърлежи, тъй като е имало пациенти, болни от марсилска треска.

Съветникът Яни Шалтев засегна въпроса за нерегламентираната продажба на риба. Няма контрол, глоби и не се използва предназначеният за целта магазин на пазара, добави той. Има допълнително дейности според новите изисквания на санитарните органи, които предстои да се изпълнят и магазинът ще заработи, обясни в отговор зам.-кметът Стефан Бошнаков. Той уточни, че Програмата за туризма ще бъде отворена и ще може да се допълва през цялата година.

 

 Боряна БОЖИДАРОВА

 


Сходни връзки

РАЗКРИВАТ СЕ ЛЯТНА АВТОБУСНА ЛИНИЯ АЛБЕНА-БАЛЧИК-КОНСТАНЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди