изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-01-22 @ 22:21 EET
* ТРИФОНОВДЕН: НА 17 ГОДИНИ СВ. ТРИФОН ИЗЛЕКУВАЛ ДЪЩЕРЯТА НА РИМСКИЯ ИМПЕРАТОР    
ОбществоНа 1 февруари православната църква празнува Св. Трифон - един от най-славените светци-лечители, живял през III век.

Едва на 17 години той излекувал дъщерята на римския император Гордиан и с това си спечелва голяма слава.
Трифонов ден, още известен като Трифон зарезан, Зарезановден, Трифун чипия, Трифун Зарезой и Триун пияница, е празник на лозарите, кръчмарите, и градинарите, които са под покровителството на светеца­лечител Трифон.
Сутрин рано стопанката на къщата омесва и опича обреден хляб, който в някои краища на България се украсява с цвят на лоза. След това сварява кокошка, запича я леко и напълва бъклица с вино. Всичко това се слага в нова или чиста вълнена шарена торба, в която има шише със светена вода от църквата.
С торба на рамо, стопанинът на къщата тръгва на лозе с мъжете от село. Там всеки изпълнява основния обред - зарязването, закройването на лозята. Обръща се към изгрев слънце, прекръства се и отрязва няколко пръчки от един или от 3 корена, избрани от средата или ъглите на лозето, полива отрязаното място с вино и благославя: "Колкото капки, толкова грозде". От светената вода преръсва лозето за плодородие и за предпазване от градушки и други. Отрязаните пръчки някои свиват на венчета, които слагат по калпаците си, през рамо, на бъклиците, други ги отнасят вкъщи и ги слагат на домашната икона.
След зарязването мъжете правят обща трапеза в лозята или на оброка. В някои райони на страната преди да започне веселбата избират цар на лозята - Трифон. Такъв може да стане всеки, който пожелае, но се гледа той да бъде имотен, добър стопанин или "късметлия", през чието царуване е имало голям берекет. Царят поднася бъклица, зарязва и благославя: "На всяка лоза по шиник, от всяка по чебър". От лозята до селото той е теглен от колесар или носен на раменете на другите мъже. При завръщане в селото шествието обикаля по домовете. Домакинът дава първо на царя да пие от бяло котле вино, черпи и другите, а останалото в съда плисва върху Трифон с благословия: "Нека е берекет, да прелива през прагове". Празникът завършва с общо угощение в дома на царя, който черпи с вино. В празничната обредност на Трифоновден се включват още много магически по тип действия и практики.
От Трифонов ден, според народния календар, започват Вълчите празници. Интернет/ НДТ

 


Сходни връзки

* ТРИФОНОВДЕН: НА 17 ГОДИНИ СВ. ТРИФОН ИЗЛЕКУВАЛ ДЪЩЕРЯТА НА РИМСКИЯ ИМПЕРАТОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди