изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:16 EEST
ЕНЧО ЕНЧЕВ: "МОЖЕ ДА НЕ ПУСНАТ НАШИТЕ СЛЕДОВАТЕЛИ В ЛИБИЯ"    
НовиниБългарските следователи може да не бъдат допуснати в Либия за разпит на обвиняемите либийски офицери, предположи на пресконференция в Добрич председателят на Окръжния съд Енчо Енчев.

"Разбрах, че имаме договор за правна помощ с Либия. Това означава, че няма правна пречка за воденето на дело срещу мъчителите на медицинските ни сестри. Един такъв процес ще се води задочно. Трябва да няма пречки пред нашите следователи, но нашите следователи може да не бъдат допуснати в Джамахирията", заяви съдия Енчев.

Междувременно вчера Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу 11 либийски офицери, измъчвали задържаните в Либия български медици в следствения арест в град Триполи. До момента по делото са разпитани над 50 свидетели, включително и журналисти, медици и роднини на българските медицински сестри в Либия.

По думите на наблюдаващия прокурор по делото Аксиния Матосян в показанията на свидетелите има достатъчно данни, че мъченията, които са прилагани на нашите медици, "приличат на тези от Средновековието, когато е действала инквизицията". Градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че вече са събрани достатъчно данни за образуването на следствено дело и българската страна ще направи постъпки към Либия за това - наши следователи да заминат за либийската страна, където да съберат конкретни доказателства.

"Ще бъдат направени постъпки за провеждане на разпит на мъчителите от тамошните власти", обясни пред репортер на "Дарик" Кокинов. Той каза още, че ако либийската власти не окажат съдействие на българската страна, ще бъде водено задочно производство и обвинението ще бъде изградено без показанията на мъчителите. Делото ще се образува по чл. 143 от Наказателния кодекс за принуда. Той предвижда до 6 години затвор.

Периодът, в който са извършвани мъченията, е 9 февруари 1999 г. до май 1999 г. в следствения арест в Триполи. НДТ

 


Сходни връзки

ЕНЧО ЕНЧЕВ: "МОЖЕ ДА НЕ ПУСНАТ НАШИТЕ СЛЕДОВАТЕЛИ В ЛИБИЯ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди