изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:03 EEST
Проф. Божидар Димитров: След 15 – 20 години ребългаризационният процес в Македония ще завърши    
НовиниСофия. След 15 – 20 години ребългаризационният процес, който тече в Македония, ще бъде завършен, смята директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Пред Агенция “Фокус” Божидар Димитров коментира информацията, че главният редактор на вестник “Вечер” Драган Павлович Латас смята да го съди с думите: "Много се радвам, че европеизмът е навлязъл в Македония и е засегнал дори и малограмотния простак Латас. Смятам така, тъй като вече той не иска да ме убива, както Каракачанов, а само да ме съди".


Във връзка с изявлението на Латас, който протестира срещу изказване на историка по македонската телевизия А1, Божидар Димитров отбеляза: "Все пак – обстоятелството, че Латас е сърбин, не му е позволило да научи добре вардарския български диалект, който се говори в Македония, и не е разбрал, че аз не искам да унищожавам държавата Македония, а искам да си съществува, но не на базата на фалшивата македонистка доктрина, а като държава на българското й население. Иначе казано – аз смятам, че след 15 – 20 години ребългаризационният процес, който тече в Македония, и засяга дори бивши министър-председатели на въпросната държава, ще бъде завършен. Без никакво насилие и дори – без да бъде стимулиран от страна на българската държава”, бе категоричен Божидар Димитров.
По въпроса за подписката до различни европейски институции от граждани на Македония, в която се коментира, че фашизоидни медии като “Вечер” и “Сител” са предизвикали инцидента от 13 януари пред плочата на Мара Бунева, Божидар Димитров коментира, че е разговарял с човек, подписал се под подписката, който казва: “Не е ли странно, че двама сърби, Латас и този от Сител, в момента са най-големите защитници на Македония и македонизма”. Според Божидар Димитров тези хора на белградските служби се мъчат да дискредитират усилията на днешното македонско правителство да поддържа и разшири добрите си отношения с България като предизвикват именно подобни събития – побои, съдебни процеси и т.н. и за съжаление – успяват. “Ние видяхме, че отчитайки дори и тези неща, Европейският съюз вчера отказа дата за започване на преговори на Македония с Европейския съюз. Това е целта на тези просръбски кръгове в Македония, които не желаят Македония да влезе в Европейския съюз и НАТО”, смята историкът.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Проф. Божидар Димитров: След 15 – 20 години ребългаризационният процес в Македония ще завърши | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди