изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:27 EET
ЕВТИНО КАФЕ И СТАРО ПРИЯТЕЛСТВО СЪБИРА V. I. P.-"ПАРЛАМЕНТАРИСТИ"    
Общество

- Костовисти и комунисти бистрят заедно политиката и дават съвети на управниците за размера на пенсиите и заплатите - Вечното дерби между ЦСК и "Левски" пали до краен предел страстите, но до бой не се стига - Никой не обсъжда лекарства, защото, който започне да ги пие, си "заминава", твърдят група пенсионери, които всеки ден се събират в Коктейл-клуб V. I. P. - "Ако слушаме и се надяваме на Масларова, Господ да ни е на помощ"



Над 20 пенсионери се събират всеки ден в Коктейл-клуб V. I. P. в хотел "България" в Добрич, за да изпият сутрешното си кафе и да обсъдят най-актуалните теми за деня. Самите те на шега казват, че са като в Народното събрание и коментират поведението на избраниците ни в него. Независимо, че са работили различни професии, имат противоположни политически пристрастия и са фенове на отявлените футболни противници ЦСК и "Левски", те държат на приятелството си и се стремят да запазят духа си млад.

Неформален лидер на групата, която се събира вече осем години, е 82-годишният Жейно Баев, когото всички наричат Командира. Закачливото прозвище е получил не само заради водаческите си качества, а и за нескритите си пристрастия към Иван Костов и тезата, че комунистите са виновни за всичко. Въпреки това, като човек, който е работил в отдел "Търговия" към Градския народен съвет, той твърди, че по негово време е имало ред, а не е било като в момента. С младежки дух защитава идеите си, провокиран от фракцията на "комунистите" на масата. Обяснението му за традиционните сбирки на двайсетината е просто: "Пенсионерите пари нямат - търсят евтино кафе, но старото приятелство продължава, въпреки липсата на средства".

На въпрос кой закон би променил, ако наистина беше в Народното събрание, Жейно Баев, без да се замисли много, отговаря: "Най-напред ще променя закона за заплатите и пенсиите. Тези, които имат много пари, трябва да плащат по-високи данъци. Всички правителства до сега трупат пари, а на народа никой не дава".

Между 400 и 500 лева на месец са необходими според Командира, за да може той и съпругата му да си покриват разходите за месеца, а реалните им доходи са около 300 лв.

В този ред на мисли и останалите на масата - Димитър Петров /началник отдел "Материално техническо снабдяване"/, Костадин Карачоров /началник "Снабдяване"/, Стоян Стоянов /работил в "Битова техника"/, Станко Канев /началник снабдяване ЗФК/, Богдан Богданов /финомеханик/ и Стоян Касабов /завършил режисура/ споделят, че за 35-45 години трудов стаж най-високата пенсия, която получават някои от тях, е 170 лв. Нищо положително не се е променило и след влизането ни в Европейския съюз, по-лошо е станало. Цените са се вдигнали, а заплатите и пенсиите остават същите. Галон с минерална вода е поскъпнал с 20 стотинки. Качила се е и цената на бирата, продължава със закачлив тон компанията. Според присъстващите, най- много от споровете са свързани с футбола. Приятелите се дразнят и за политика, но колкото и разгорещен да е дебатът, до бой не са стигали, уточняват с шеговит тон.

Към разговора се присъединява и останалата част от групата, седнала на съседната маса, в която са Йордан Инджев /футболист на "Добруджа" от 1949 до 1965 г./, икономистите Йордан Димитров и Иван Киров и учителите Иван Игнатов и Илия Запрянов. Според тях единствената тема табу са лекарствата, защото "който започне да ги пие - си "заминава".

Философско обяснение на ежедневните съвещания на "парламентаристите" от 10 до 11,30 ч. сутринта даде Иван Игнатов, според когото "Душата иска свобода на духа. Самотата убива духа".

Оказа се, че групата на Командирът не е единствената, която обсъжда народните съдбини и търси емоции във футбола на чаша кафе. На съседно сепаре се разполага всеки ден Гавраил Драгоев /строителен техник/, Андрей Шалваров /началник на монтажна база/, Стефан Великов /строителен техник/, Стефан Рогов /строител - монтажник/ и Николай Дучев /шофьор/. Те претендират, че са от друга "парламентарна фракция", която няма нищо общо със съседната. Събират се от десет години, като сменят заведението в зависимост от икономическите условия и цената на кафето. На шега казват, че това е тяхното време, в което бягат от мърморенето на съпругите си. Групата им била много по-голяма, но като истински "политици" са "отлюспили" неподходящите хора в компанията. Най-възрастният й член в момента е 87-годишният Димитър Симеонов, който е икономист по образование и е работил дълги години като ревизор и главен счетоводител. Според него добрата рецепта за добър живот е да имаш голяма пенсия и да не се разболяваш, защото направиш ли го - не е живот. На помощта на грижовни деца и наследената земя от родители, от която получават рента, са благодарни пенсионерите. "Ако слушаме и се надяваме на Масларова, Господ да ни е на помощ", обобщи финансовото положение на групата Стефан Великов.

Така в сладки разговори, бурни дебати, разгорещени спорове и незлобливи закачки преминава всеки предиобед на групата добрички пенсионери. Въпреки, че дискутират проблемни теми, а може би именно заради това, те са запазили младежкия си дух и са съхранили любовта към живота. С нетърпение очакват по-топли дни, за да завършват сутрешната среща с традиционна разходка в центъра, а сигурно и по-добри управници, които да мислят за обикновения човек, за какъвто се приема всеки от персонажите в настоящия разказ.

Татяна ИВАНОВА

 

 

 


Сходни връзки

ЕВТИНО КАФЕ И СТАРО ПРИЯТЕЛСТВО СЪБИРА V. I. P.-"ПАРЛАМЕНТАРИСТИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди