изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-30 @ 19:49 EEST
Детелина Николова: Ако останат пари от зимното почистване на Добрич, те ще бъдат използвани за образование и социални дейности    
ОбществоКметът на Добрич Детелина Николова в интервю за Агенция “Фокус”

Фокус: Г-жо Николова, колко средства ще спести община Добрич от почистването на снега заради топлата зима?
Детелина Николова: Не мога да кажа, защото договорът още не е приключил за тази зима.
Фокус: Колко средства бяхте отделили?
Детелина Николова: За цялостното зимно подържане на общината отделихме около 300 000 лева.
Фокус: Зимата е мека, без много снеговалежи, така че най-вероятно ще спестите доста от предвидените средства. Решили ли сте за какво ще ги използвате?
Детелина Николова: Не мога да коментирам това, защото на този етап зимата не е приключила, а в Добруджа опасностите от заледявания тепърва предстоят, ако има ниски температури през февруари и март. Така че пренасочванията на средствата за друг вид дейности ще става единствено по мое предложение и с решение на общинския съвет. Предстои приемането на проектобюджет за 2007 г. Така че на този етап не можем да кажем дали тези средства ще бъдат гласувани за една или друга дейност. Факт е, че ако имаме освобождаване на средства, те ще бъдат насочени към онези дейности, за които бюджета просто не достига.
Фокус: Кои са тези дейности?
Детелина Николова: Бих казала, че има нужда от повече пари за образованието, повече за социалните дейности. Тази година проектобюджетът предвижда два пъти повече средства за инфраструктурата на територията на общината. Така че и другите дейности се нуждаят от все повече и допълнителни средства. Икономията ще бъде обект на обсъждане може би след първото полугодие, когато реално ще имаме отчетени колко са изразходените средства за зимното почистване, какъв е бюджетът, който е приела общината за 2007 година. И тогава ще се мисли, ако има възможности, да се прехвърлят към други параграфи, в които не достигат средствата.
Фокус: Кога трябва да се приеме бюджетът на общината за тази година?
Детелина Николова: По решение на Общински съвет - град Добрич сесията ще бъде извънредна и ще се проведе на 20 февруари.
Фокус: Какви ремонти сте предвидили за тази година?
Детелина Николова: Определено продължаваме с един комплексен подход, който вече се налага като стил в нашата работа. Когато става дума за реконструкции и развитие на инфраструктура, се стремим да погледнем комплексно към проблема - включително и подземната инфраструктура, което означава, че и тази година сме заделили в бюджета средства за изграждане на канализации, за цялостно подновяване на няколко водопровода и след това да рехабилитираме тази улична мрежа. Т.е. да положим асфалтовите настилки и да изградим нови тротоари. Този подход вече даде своите добри резултати, защото преди да направим проекта, ние обсъждаме проблема с всички дружества, които имат свои инвестиционни планове на територията на общината. В това число са Е.ОN - България, БТК, държавното дружество ВиК и не на последно място - черноморската технологична компания, която се занимава с прокарването на газ.
Фокус: На каква стойност е проекта, за който споменахте?
Детелина Николова: Приблизително на стойност от 10 000 000 лева от общинския бюджет. Това ще предложим на заседанието на Общински съвет.
Фокус: Ще продължи ли подобряването на градския парк?
Детелина Николова: Определено да. Имаме също заделени средства за продължаване реконструкцията на нашия градски парк, който е обект на парковото изкуство. Ще продължим да реновираме пешеходни алеи, ще подобрим осветлението в продължението на останалата територия на парка, ще подновим още от пейките за отмора и почивка на гражданите и естествено ще обърнем сериозно внимание на това, което вече няколко години не се е случвало - да залесим нови дървесни декоративни видове в нашия парк.
Фокус: Това означава ли, че тази година ще бъде обновен целият парк?
Детелина Николова: Не можем да кажем целия, защото той е огромен. Тази година ще продължим с благоустрояването на други терени в зоната за обитаване и отдих. С това ще постигнем максимално добри резултати за зоните, които се посещават непрекъснато и ежедневно от гражданите. В края на миналата година сключихме договор за монтаж на една пластика “Свети Георги”. Нашият парк е с това име и по този начин ще създадем още по-внушителни бих казала подхода при влизането в тази зона.
Фокус: Кога ще стане това?
Детелина Николова: Надяваме се поне до края на месец май това да се случи.
Фокус: Чия собственост е полусрутеният хотел “Москва” в центъра н Добрич и какви мерки се взимат по отношение на сградата?
Детелина Николова: Хотелът е частна собственост. Водим разговори със собствениците, които много бавничко, но започнаха реконструкцията му. Има наличен архитектурен проект, който общината е заверила, издала е съответните строителни разрешения. През 2005 година и 2006 година проведохме разговори и срещи с тях. В края на миналата година започнаха наистина възстановителни дейности, но много бавно, тъй като не са си осигурили финансиране. Те са съсобственици, така че това е тяхна лична грижа.
Фокус: Колко са опасните сгради в Добрич и имате ли отделени средства в бюджета за разрушаването им, за да не се стигне до инциденти?
Детелина Николова: Трудно ми е да кажа точната бройка, но те са около 61. Те са на различни статуси като сграден фонд. Много малка част от тях, около 20, са вече обект на действие от страна на общината. Друга част от тях са получили решения на съдебните власти по отношение на обжалваните заповеди, които кмета е пуснал, спрямо собствениците. Така че и там ще бъдат предприети действия. Много е трудно в тази посока, защото ние имаме пълната информация за всички граждани на територията на общината и сме предприели всички съгласно закона действия спрямо тези собственици. Една част са обжалвали нашите заповеди и предписания. Така че това е един процес, който общината не може да гарантира, че ще приключи за определено време.
Фокус: Вие сте направили стъпки за тяхното разрушаване или сте дали предписания за ремонтирането им?
Детелина Николова: За някои от тях, в рамките на тези 61 бройки сме издали предписания за ремонтиране, за друга част сме дали предписания да бъдат съборени, а няколко от тях са вече съборени.
Цветомира ГЕОРГИЕВА
 


Сходни връзки

Детелина Николова: Ако останат пари от зимното почистване на Добрич, те ще бъдат използвани за образование и социални дейности | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди