изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:45 EEST
“Торонто сън”: САЩ се подготвят за удар срещу Иран    
По света

Вашингтон. Докато администрацията на президента Джордж Буш изглежда е решила да провокира война с Иран, американците сякаш са далеч по обезпокоени от опасността от глобалното затопляне. Мнозина от тях сигурно съжаляват, че не гласуваха за “екологичния Ал Гор” през 2000 г.



И докато ледовете се топят в резултат на промените в климата, американско-иранската конфронтация става все по-опасна, отбелязва в свой анализ канадският вестник “Торонто сън”. Най-голямата военноморска ударна група след войната срещу Ирак през 2003 г. се концентрира край бреговете на Иран в Персийския залив.
Обстановката обезпокоително прилича на конфликта в Ирак – шпионските самолети на ЦРУ и на ВВС на САЩ, заедно с американските и британски специални сили, следят ядрените и военни обекти в Иран. ЦРУ и Ми-6 предизвикват надигането на кюрдите и азербайджанците в Иран и въоръжават иранските марксисти и монархисти, които живеят в изгнание.
Американският президент Джордж Буш нареди на американските сили в Ирак да ликвидират иранските агенти или дипломати, които представляват заплаха. Американски войници нахлуха в консулството на Иран в северен Ирак и арестуваха иранските военни, работещи там. Буш студено предупреди Иран да не се намесва във вътрешните работи на Ирак.
Източници от Пентагона обвиниха Техеран в организиране на контрабанда на оръжия и експлозиви за иракските екстремисти, които реално са шиитските милиции, свързани с подкрепяното от САЩ иракско правителство. Половината от допълнителните 21 500 войници, които ще бъдат изпратени в Ирак, ще бъдат натоварени с охраната на иранско-иракската граница, за да блокират иранската заплаха за основния маршрут за снабдяване на американските сили по линията Кувейт-Багдад.
Новите контингенти и самолети на американските ВВС започнаха да пристигат във военните бази в България и Румъния, които свързват САЩ с Близкия изток и Централна Азия. Американските бази във Великобритания, Германия, Диего Гарсия, Персийския залив, Централна Азия и Пакистан са поставени в повишена бойна готовност. Върху Турция се оказва натиск да се разреши на американски и израелски самолети да използва летищата й за нападения срещу северен Иран.
Последният план на Пентагона за удар срещу Иран включва повече от 2 300 важни цели като обектите на ядрената инфраструктура на Иран, действащите реактори, военноморски и военновъздушни бази, пристанища, телекомуникации, ПВО, военни заводи, енергийни мрежи и правителствени сгради. Водоснабдяването и канализацията също могат да станат цел на въздушните нападения, както и тези на Ирак през 2001 г.
Американското министерство започна мащабна кампания за финансово задушаване на Иран, която има за цел да наруши банковите връзки на Иран, като забави промишления ръст и енергийно производство и попречи на чуждестранните инвестиции в страната. Зачестиха устните нападки срещу Иран от страна на администрацията на президента Буш и нейния съюзник Израел. В тях се твърди, че страната представлява ядрена заплаха за целия свят.
 


Сходни връзки

“Торонто сън”: САЩ се подготвят за удар срещу Иран | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди