изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:15 EEST
С 38 % ПОСКЪПВА ВОДАТА?    
Икономика

ВиК в Добрич предлага да плащаме по 2,24 лева за един кубик вода. Червените добрички депутати мълчат за поскъпването, но са много словоохотливи за увеличението с 10 % на пенсиите... преди местните избори



 

Цената на водата в Добрич да стане 2,24 лв. с ДДС ще бъде обсъдено на заседание на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, което ще бъде днес. ВиК-Добрич предлага цената без ДДС за доставяне на водата до потребителя да бъде 1,59 лева. 12 стотинки да се плащат за отвеждане на отпадъчни води, а 16 стотинки да е такса "Пречистване". Така общата цена на водата в областта ще стане 1,87 лв. без ДДС или 2,24 лв. с ДДС за един кубик вода. Увеличението е близо 38 %, тъй като в момента добричлии плащат по 1,63 лева за кубик вода. Кметът на Добрич Детелина Николова съобщи, че в общината е пристигнала покана по факса представител на кметството да присъства на заседанието на ДКЕВР. Тя бе категорична, че такъв няма да има, тъй като информация не е внасяна на заседание на Общинския съвет.

След направените предложения от страна на водните дружества се оказва, че добричлии отново ще наплащат най-много левчета за вода.

В Кърджали предложената цена за доставяне на вода на потребителите е 0,97 лв./куб.м. Цената за доставяне на непитейна вода е 0,59 лв./куб.м, а за отвеждане на отпадъчни води – 0,07 лв./куб.м.

Във Велико Търново цената за доставяне на вода на потребителите е 1.12лв./куб.м, за отвеждане на отпадъчни води – 0.10 лв./куб.м, а за пречистване на отпадъчни води за битови и приравнените към тях обществени, търговски и др. - 0,03 лв./куб.м.

Намиращият се на около 100 км от Добрич гр. Шумен, също е с по-ниски цени за вода. Проектът там за доставяне на вода на потребителите предвижда 1,39 лв./куб.м, за отвеждане на отпадъчни води – 0,11 лв./куб.м., а за пречистване на отпадъчни води – 0,14 лв./куб.м.

Във Варна доставянето на питейна вода от местното ВиК е оценено на 0,95 или с 64 стотинки по-малко от исканите в Добрич 1,59 лв./куб.м.

В Плевен предложението за доставяне на вода до потребителя е 1,13 лв., а в Русе - 1, 02 лв.

Жестокото поскъпване на водата в Добричка област изцяло ще "изяде" увеличението на пенсиите в чест на местните избори. По-страшен обаче ще бъде ударът срещу животновъдството, хранителната и преработвателната промишленост, срещу градинарството, които са най-големите ползватели на вода и където цената на водата играе съществена роля върху производствената себестойност на млякото и млечните продукти, месото и месните продукти, зеленчуците и т. н. С водата са свързани хигиената на хората и селищата. Не ни се иска и да помислим как поскъпването на водата ще се отрази на младите семейства, които отглеждат или очакват малки деца. А социалното управление на тристранната коалиция вече има твърдо намерение и за поскъпване на тока. След него, естествено, пак ще поскъпне и водата в Добрич. Интересно е дали в този момент червените депутати си спомнят, че обещаваха на предизборните си срещи да работят за единна цена на водата в България, което би направило животновъдството, хранително-вкусовата и преработвателната промишленост и зеленчукопроизводството конкурентноспособни на тези от останалата част на държавата, където цената на водата е близо два пъти по-малка.

Но какво е някакво си поскъпване с 38 % но водата с възможностите на депутатската заплата и привилегии?...

Може би пък предложението за поскъпване на водата с 38 % да е така измислено, че да се радваме, ако то стане 25 % и тогава с умиление да благодарим на кабинета Станишев и да го подкрепяме да се грижи все повече и повече за имотите и благоденствието на депутатите.

Като няма вода, да пият бира! - беше казал в Добрич през 1996 г. един зам.-министър от БСП - Гаджев, преди за започне хиперинфлацията по време на управлението на Жан Виденов. НДТ

 


Сходни връзки

С 38 % ПОСКЪПВА ВОДАТА? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди