изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:42 EEST
НСРОБ ВЪЗРАЗЯВА СРЕЩУ ПРОЕКТ ЗА ЗАКОН ЗА ВиК    
ОбществоПроектозакон за ВиК, предоставен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството,  е разгледал на свое заседания през миналата седмица УС на Националното сд0ружение на общините в Република България, съобщи кметът на Добрич Детелина Николова.

 Становище със забележките си, свързани с проекта, НСРОБ е изпратило до зам.-министъра на МРРБ Димчо Михайлевски.
От него става ясно, че не е предвидена възможност да се иска становище на местната власт относно собствеността на ВиК съоръженията и системите. Общините няма да имат и никакви права по одобряване на програми за преструктуриране, проучвания, проекти и възлагане на управлението на ВиК оператори, в които общините имат дял под 50% като съдружници, каквото е състоянието на повечето дружества в страната. В чл. 8 на проектозакона е предвидено кметът самостоятелно да взема определени решения без санкцията на Общинския съвет, а по силата на Закона за общинската собственост и Закона за местното самоуправление ОбС е органът, който единствено се разпорежда с общинската собственост и упражнява правата върху капитала на ТД, в които общината участва, пише още в становището на НСРОБ. Според кметовете, не е изяснено и отдаването на ВиК системите на концесия, на практика трудно ще се проведе процедура за избор на концесионер със задължение да разработва нови водоизточници за добив на вода, а не да развива дейността си на база съществуващи мощности на водоизточници.
В проекта не е уточнено какви дейности ще могат да се извършват от търговеца, поел управлението чрез договор за делигирано управление. Отворен остава и въпросът кой ще събира цената от потребителите, след като ВиК операторът ще получава възнаграждение от собственика на системата по реда на Закона за обществените поръчки. Не е ясно и каква част от постъпленията от ВиК услугите ще остават във възложителя, след като той ще поеме финансирането и поддръжката на системата.
Проектът се нуждае от преработване с цел постигане на баланс между интересите на местната и централната власт по отношение участието в предоставяне на ВиК услуги, пише още в становището на НСРОБ. НДТ

 


Сходни връзки

НСРОБ ВЪЗРАЗЯВА СРЕЩУ ПРОЕКТ ЗА ЗАКОН ЗА ВиК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди