изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:37 EEST
ЗАМ.-МИНИСТЪР БЪЧВАРОВА: ЩЕ ОТСТОЯВАМЕ ПРЕД ЕК ЦАРЕВИЦАТА ДА НЕ ОТПАДА ОТ ИНТЕРВЕНЦИЯ    
ЗемеделиеСтановището, което ще отстояваме, е царевицата да не отпада от интервенция. Това ще стане при гласуване в Европейската комисия.

 Това съобщи на пресконференция вчера в Добрич зам.-министърът на земеделието и горите Светла Бъчварова. Тя обясни, че МЗГ се е допитало и до организациите в земеделието. Те също изразили твърдото становище, че царевицата не трябва да отпада от системата за интервенция. "По този начин ние ще бъдем ощетени от гледна точка на възможностите тази култура да се стабилизира в страната" - коментира Светла Бъчварова. Тя обясни, че царевицата е една от културите, които, според обема на производството, има доста колебания в цените. Изпадайки от интервенцията тя можело да бъде доминирана от други култури, които също няма да бъдат толкова ефективни  и конкурентноспособни.
Влагозапасеността в почвата не е достатъчна в някои райони на страната, каза още зам.-министърът. Според нея ако до 15 февруари няма достатъчно валежи, можем да очакваме по-ниски додобиви.
Основната задача на МЗГ през 2007 г. ще е да помага на земеделските производители да усвояват средствата от еврофондовете, каза още зам.-министър Бъчварова. Тя припомни, че още през септември-октомври те ще могат да получат директните плащания на единица площ. Националните доплащания пък щели да бъдат за около 20 милиона декара, по 4-5 лева на декар. Степента на подпомагане на земеделците, които опалват стърнища, ще е по-ниска, заяви Бъчварова в отговор на журналистически въпрос. Тя обясни, че при получаване на директните плащания чрез инспекторатите на Разплащателната агенция ще се правят проверки и ще се оценява до колко са приложени добрите екологични земеделски практики. При нарушения на тези практики щяло да има намаления на плащанията.
Около 890 000 тона пшеница е изнесла България през 2006 г. на цена 220-250 лева за тон, съобщи зам.-министърът. Експортът е бил основно за страните от Европейския съюз, на първо място била Испания. За Румъния сме изнесли около 50 000 тона пшеница. НДТ

 


Сходни връзки

ЗАМ.-МИНИСТЪР БЪЧВАРОВА: ЩЕ ОТСТОЯВАМЕ ПРЕД ЕК ЦАРЕВИЦАТА ДА НЕ ОТПАДА ОТ ИНТЕРВЕНЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди