изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-21 @ 23:09 EEST
Цонко Цонев: Информацията за “Натура 2000 “ бе укрита от общините    
ОбществоПо повод зачестилите напоследък протести срещу въвеждането на европейската екологична мрежа “Натура 2000”, в които се включиха и кметове на много от засегнатите общини радио “Фокус” – Варна потърси за коментар кмета на община Каварна Цонко Цонев.


Фокус : Г-н Цонев, бил ли сте информиран за “Натура 2000” и за проучването, което се извършва по този проект?
Цонко Цонев: Никой от общинската администрация не е бил информиран за “Натура 2000”, включително и началника на отдел “Екология” към община Каварна. Именно той трябва да бъде най-добре информиран, да му се представят хората, които извършват проучванията по “Натура 2000”. Официално за екологичната мрежа бяхме информирани едва в края на октомври миналата година от началника на РИОСВ - Варна Сенан Мехмед и тогава получихме предварителен картов материал. Не са провеждани срещи с екологичните организации “Зелена Варна” и Българското дружество за защита на птиците. Никой не са е представил официално, че извършва проучване, не са идвали и в общината. Ние знаехме за някаква европейска екологична мрежа, но едно е да има неясна информация,че нещо ще се прави, че нещо предстои, съвсем друго е да разполагаме с конкретна информация. Нямаше абсолютно никаква прозрачност при извършване на проучването и при представяне на резултатите. Коректно беше тези организации да се представят и да обяснят, че правят проучване. Трябваше да има диалог. Вина носят и организациите, и Министерство на околната среда и водите. Те трябваше да направят контакта с общините. Ние, като не знаем кои са избраните организации, как да се информираме и с кого да водим диалог?!
Фокус : Мислите ли, че някой е укривал умишлено информация от общините ?
Цонко Цонев : Има два варианта. Или информацията за “Натура 2000 “ бе укрита от общините по непредпазливост, или са го направили умишлено. По-реален е втория вариант, тъй като са знаели каква ще бъде реакцията на хората и са бавили нещата до последния момент. Идеята им е била да ни поставят пред свършен факт с готови проучвания. Този начин на действие обаче се е оказа неефективен, защото хората, чиито земи попадат в “Натура” негодуват и решенията по проекта се бавят вече няколко месеца. Смятам, че информацията за “Натура 2000“ е укрита умишлено, за да се поставят собствениците на земи , общините и инвеститорите пред свършен факт. Никой не е против “Натура 2000”, а против начина, по-който бяха определени териториите , попадащи в екологичната мрежа. Включването на 40 % от територията на страната ни в екологичната мрежа ще спре развитието на България. В Германия “Натура 2000” обхваща 12 % от територията. За мен дори не са ясни критериите по които е извършено проучването. Затова община Каварна отдели средства и чрез прозрачен конкурс за избор на екологична неправителствена организация ще направим дублиращо на “Натура 2000” проучване. Тогава ще разберем кой е прав. Проблемът не е толкова в екологичната мрежа, колкото в начина по който беше изготвена. Българинът държи на две неща - на децата и на имотите си, в случая се посяга на неговата собственост и той е прав да реагира така.
Марияна ДЯНКОВА
 


Сходни връзки

Цонко Цонев: Информацията за “Натура 2000 “ бе укрита от общините | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди