изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:24 EEST
Как се избират евродепутати в страните-членки на ЕС    
Европейски съюзКаква е практиката за избор на депутати в Европейския парламент в десетте страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 година.


В Румъния ще гласуват за първи път за Европарламент на 13 май. Според приетия закон, право да гласуват ще имат всички граждани над 18 години, които живеят в страната и чужбина и са с двойно гражданство.

В Латвия – право да гласуват имат латвийски граждани и граждани на страните от Евросъюза, които пребивават в страната. Етническите малцинства се ползват със същите права.

Литва дава право на всички свои граждани, които живеят в страната или в държава от ЕС да избират между литовската листа или листата на държавата, в която пребивават.

Естония – право на глас имат всички естонски граждани, живеещи временно или трайно в чужбина, без значение дали са на територията на страна-членка на ЕС или извън нея.

В Малта изборите се провеждат само на малтийска територия. Лицето трябва да навършило 18 години и да е прибивавало на територията на Малта най-малко 6 от последните 18 месеца.

В Словакия евродепутати избират само граждани на страната, които в деня на изборите се намират на словашка територия. Законът дава право на глас и на други европейски граждани, пребиваващи в Словакия.

Всеки, който притежава словенско гражданство има право да участва в избори за евродепутати, без значение къде е постоянното му местожителство. Право да избират словенски депутати имат и другите европейски граждани, които трайно пребивават в страната.

Законът в Кипър дава право на глас на изборите за ЕП на всички кипърски граждани и трайно пребиваващи граждани от други страни-членки на ЕС, но само при условие, че са живели най-малко 6 месеца преди датата на избора. В Кипър гласуването е задължително.

Право да избират евродепутати имат всички унгарски граждани. Законът разрешава в изборите да участват и унгарци, които живеят в страни извън Евросъюза.
Чехите, които живеят извън държавите от ЕС нямат право да избират евродепутати.

http://news.bnt.bg


 

 


Сходни връзки

Как се избират евродепутати в страните-членки на ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди