изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:27 EEST
Диференцирани учителски заплати    
Образование

Между 76 и 19 лева ще получат допълнително към заплатата си половината от българските учители от 1 юли. Заделените пари – 10 милиона и 200 хиляди лева - ще се получават по схемата на диференцираното заплащане. Решението обяви днес Янка Такева след заседание на отрасловия съвет в средното бразование. Междувременно възникна и конфликт кой именно да оценява учителите.



Диференцираното заплащане ще става по схема от единайсет показателя. Всеки от тях ще носи на учителите точки. Най–много точки – 14 - те ще получат, ако преподават добре материала.

10 точки ще се дават, ако учителят ползва в работата компютър, работи с трудни деца и учениците му побеждават в олимпиади. Ако организира извънкласна дейност, помага на млади колеги и получава награди учителят ще прибави към сбора си още по 8 точки.

6 точки ще се дават, ако разработва проекти. Тези, които покрият изцяло критериите ще получат допълнително 76 лева, които съберат половината точки ще имат добавка от 39 лева и които имат по-малко от половината ще вземат - 19 лева.

Но като цяло тези пари ще получат само около 55 на сто от учителите, другите остават без добавки. Конфликтът възникнал, когато се стигнало до това кой да оценява учителите. Синдикатите напуснали заседанието.

“Съюзът на работодателите и Министерство на финансите смятат, че комисия не трябва да има, те искат директорите еднолично да оценяват. Веднага се връща големия субективизъм, връща се шуробаджанащината, на преден план излиза приятелството”, заяви председателят на СБУ Янка Такева.

За по-голяма обективност синдикатите настояват учителите да се оценяват от комисия. В нея да влизат директорът на училището, представител на синидикатите и най-вече председателят на училищното настоятелство.

Има и още един проблем – Министерството на финансите е решило парите да се отпуснат не целево за заплатите, а да са към издръжката на училището в общините. Янка Такева пък твърди, че по този начин има голяма опасност те да бъдат откраднати.

http://news.bnt.bg

 


Сходни връзки

Диференцирани учителски заплати | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди