изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:18 EEST
Сътвориха компютърен четец за мисли    
НовиниОт десетилетия учените умуват над идеята, хората да управляват сътворените от тях машини единствено чрез силата на своята мисъл. Досега създадените в сферата на невро-кибернетиката, мозъчно-компютърни интерфейси можеха да разчитат моторните функции, които човешкия мозък подава към крайниците. Такъв интерфейс например е способен да разчете нашето намерение да преместим един предмет от ляво на дясно.


За създаването на по-сложни и комплексни мозъчно-компютърни интерфейси учените бяха изправени пред проблема да намерят начин за достъп до по-висши канали, пренасящи информация от по-абстрактен вид. Пример за такава информация е например желанието да отговорите на даден e-mail.

Докато преди няколко години тази задача беше неразрешима дори във фантазиите на учените, днес специалистите разкриват на широката публика, че сканирането на мисли от по-абстрактен характер е наистина възможно.

Революцията е постигната с помощта на нови усъвършенствани мозъчни скенери, обслужвани от сложни компютърни алгоритми.
Проведеният от специалистите опит е следният. Те накарали доброволците, участващи в експеримента тайно да си изберат една от двете предоставени им задачи – да съберат или да извадят две числа. След мисловното вземане на решението, доброволците били помолени да задържат в съзнанието си мисълта за взетото решение за интервал между 3 и 11 секунди. В следващата фаза от опита на екранът пред доброволците са появили гореспоменатите математически изрази, конкретизирани с избрани числа, които те не знаели. На екрана в последствие се появили 4 числа – две от които били правилните отговори за резултата от събирането и изваждането, докато другите две числа били грешни отговори.

По време на опита учените следили мозъчната активност на доброволците чрез fMRI (functional magnetic resonance imaging) технология. Още преди учените да покажат на доброволците числата и те да започнат да смятат системата разпознала избраното от тях математическо действие. Резултатите от изследването доказвали възможността за предвиждане на човешкото намерение с точност до 70%.
За следваща цел учените си поставят имплантирането на електроди в мозъците на парализирани пациенти, с помощта на които те ще могат да управляват по улеснен за тях начин различни битови електронни устройства.

Въпреки това за момента и тази задача изглежда почти невъзможна, тъй като някой централни области на мозъка са изключително трудни за достъп без да бъде извършено нежелано увреждане на тъкани.
(10.02.2007)

http://news.idg.bg/

 


Сходни връзки

Сътвориха компютърен четец за мисли | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди