изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:35 EEST
В ЕГ ПРЕВЕЖДАТ ЕЛИН ПЕЛИН НА НЕМСКИ ЕЗИК    
ОбразованиеПроект на добричкото училище по програмата "eTwinning" на Европейския съюз е класиран на първо място

Ученици от 11 "а" клас на Езикова гимназия "Гео Милев" в Добрич в момента превеждат разкази на Елин Пелин на немски език. Нашето училище - заедно с учебно заведение от италианския град Ковалезе, е автор на оригинален проект по програмата "eTwinning" на Европейския съюз. Това разказаха за НДТ директорката на гимназията Милена Иванова и ръководителката на проекта Ваня Лолова. Участват училища от общо 13 държави, сред които още Литва, Франция, Германия, Чехия, Словения, Испания и др. Проектът е озаглавен "Европейска антология" и всичко се развива във виртуалното пространство. Всяко училище има за задача да избере 3-4 произведения от автор от националната литература на своята държава и да ги преведе на немски език. Ангажимент на немското учебно заведение е да провери преводите.
Добричките ученици са избрали да превеждат Елин Пелин под ръководството на своята преподавателка по български език и литература Руска Генчева. Те вече са направили представяне на българската литература, както и на работната група.
В проекта се използват всички елементи на работа в Интернет пространството, коментира В. Лолова. Всички училища се представени с картина и звук, участниците имат възможност да осъществяват контакти помежду си. Крайната цел е да се издаде антология, която да представи европейската литература през погледа на учениците. Преводите ще бъдат публикувани във виртуалното пространство до края на учебната година. Ангажимент да финансира издаването на антологията е поело италианското училище.
Изключителен успех за добричката езикова гимназия обаче е фактът, че проектът е класиран на първо място сред всички български проекти по програмата "eTwinning". По този повод директорката Милена Иванова и координаторката Ваня Лолова са поканени да вземат участие в конференция по програмата в Брюксел от 22 до 25 февруари. В момента се подготвя и клип, който ще представи град Добрич, ЕГ "Гео Милев" и работата по проекта.
 


Сходни връзки

В ЕГ ПРЕВЕЖДАТ ЕЛИН ПЕЛИН НА НЕМСКИ ЕЗИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди