изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 13:27 EEST
ДОСТЪП ДО ПРАВОСЪДИЕ НА УЯЗВИМИ ГРУПИ    
Общество

СТАРТИРА МЕДИЙНА КАМПАНИЯ В 5 ГРАДА ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ДОСТЪПА ДО ПРАВОСЪДИЕ НА УЯЗВИМИ ГРУПИ



От средата на месец януари до края на месец февруари 2007г. се провежда медийна кампания, която има за цел да популяризира проект “Прозрачна и ефективна съдебна система в Североизточна България, ползваща се с обществено доверие” и резултатите до момента.   

Медийната кампания се осъществява в градовете Разград, Шумен, Търговище, Силистра и Добрич. Тя стартира със съобщение за местните средства за информация.

Във всеки град ще бъде организиран брифинг с участието на съдии и съдебни служители. Целта на брифинга със съдиите е да се представи проекта, методологията за гражданското наблюдение, предварителния тримесечен доклад от гражданското наблюдение на съда. До тях ще достигне информация за резултатите от гражданското наблюдение и ще получим обратна връзка и информация за това, как се възприема проекта и процеса на гражданско наблюдение от съда.

С публикации и интервюта в местните печатни и електронни медии до обществеността ще достигне информация за системата за гражданско наблюдение на съда, информация за екипа на проекта, гражданските наблюдатели и ролята на Гражданската консултативна група.

В началото на месец февруари 2007г. на пресконференция ще бъдат представени резултатите от публичния образ на съда в петте града.

В края на месец февруари 2007г. в петте града ще бъдат организирани Обществени форуми с участието на представители на съда, публични институции, неправителствени организации и медии. Ще бъде представен тримесечния аналитичен доклад от гражданското наблюдение в петте града, с конкретни изводи и препоръки към съдебната система.

Целта на медийната кампания е представяне на позитивен и реалистичен облик на съдебната система, повишаване информираността на гражданите за съда в петте града и популяризиране дейността по проекта.

 

 

 

Проект “Прозрачна и ефективна съдебна система в Североизточна България, ползваща се с обществено доверие” се осъществява от месец септември 2006г. Центърът на НПО в Разград и четири неправителствени организации от Североизточна България осъществява гражданско наблюдение на съда в градовете Търговище, Силистра, Добрич, Шумен и Разград.

16 активни доброволци участват в Системата за обществено наблюдение, водени от мотивацията да подобрят дейността на местните съдилища. 19 местни експерти участват в 5 Граждански консултативни групи, правят коментари на докладите и предоставят препоръки и съвети за подобряване на правораздаването. Центърът на НПО в Разград работи с тях и мултиплицира успешните практики за реформа в съдебната власт в Североизточна България.

Главната цел на проекта е прозрачна и ориентирана към гражданите съдебна система в Североизточна България.

Конкретни цели:

·         Представителите на правосъдието да се запознаят със специфичните нужди на социално онеправданите групи в процеса на достъпа до съдебни заседания в 5 районни и окръжни съдилища.

·         Местната общност да се информира за задължението на съда да предлага справедливо правосъдие на уязвимите групи граждани и като граждански наблюдател да следи за постигане на ефекта от процеса на  демократизиране на съдебната система.

Обект на наблюдение са съдебни дела, в които едната страна е представител на уязвима група - етнически малцинства, хора с увреждания, жертви на насилие, безработни и с ниски доходи граждани, самотни родители.

Дейности:

Гражданско наблюдение на съда; Обществени форуми в 5 областни града; Отпечатване на Информационен бюлетин с резултатите от дейността по проекта; Тримесечен доклад за резултатите от гражданското наблюдение; Оценка на публичния образ на съда; Създаване на екип от експерти и анализатори, които ще коментират докладите от наблюдението и ще дават обратна връзка на обществеността; Тренинг за работа в екип – обмяна на добри практики и укрепване на капацитета; Обучение за гражданските наблюдатели и екипа от експерти и анализатори; Местни кампании в медиите.

Партньори:

“Център на НПО в Разград” - Разград, “Център Надя” – Търговище, Юридически съвет за европейска интеграция  - Добрич, “Свят за всички” – Силистра и "Електронно общество" – Шумен. 

Проектът се реализира от дарение на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

 

За информация: Красимира Петрова – тел. 084/661 694

 

Посетете нашия портал за съда: http://court-rz.hit.bg

 


Сходни връзки

ДОСТЪП ДО ПРАВОСЪДИЕ НА УЯЗВИМИ ГРУПИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди