изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:03 EEST
ТРАГЕДИЯ С РИБАРИ В МОРЕПО ПРЕД "ИКАНТАЛЪКА"    
Новини Рибар се удави в морето в местността “Иканталъка” край село Топола в неделя. Коста Николов Гинков – пенсиониран военен от Балчик, влязъл със Стоян Стоянов, строителен работник от Попово, за да прибере мрежите си за карагьоз и попчета, които хвърлил по-рано същия ден. Около 17.20 часа малката едноместна лодка се обърнала. Строителният работник с плуване поел към брега, а собственикът на плавателния съд се държал за пластмасовото корито. Силите му го напускали, дрехите натежавали и не след дълго 72-годишният рибар поел към дъното.

Инцидентът се разиграва пред погледите на няколко работници, които са останали до по-късно на строежа на четириетажната сграда на брега на морето. Строителите се обръщат към пазача на обекта Бончо Бонев с думите: “Бате Боко, виж, тези се обърнаха!”

Минути преди това бяхме заедно с Коста, с когото охранявахме на смени строежа, казва ден по-късно 69-годишният рибар. Аз съм от квартал “Галата” на Варна, но от 15, че и повече години, рибарствам на “Иканталъка”, обяснява сменникът на удавения си колега. Отидох до магазина, продължава той, върнах се и гледам – няма никой в стаята на пазачите. Тогава от високото се развикаха работниците. Хукнах към брега за лопатите, бутнах моята лодка и загребах. Не бяха далеко, да са били на 50-60 метра от буната, а там дълбочината е 4-5 метра. Пръв видях да плува Стоян. Доближих се, той се хвана за лодката без да се кача в нея и загребах към брега. Оставих го и се върнах за другия. Лодката беше там, но Коста го нямаше, пуснал се е и потънал.

Температурата на водата е 6 градуса по Целзий и от престоя в морето строителят от Попово получава термичен шок. Идва линейка на Спешна помощ и го откарва в Каварна, където му оказват първа помощ. Бончо Бонев се свързва с кметския наместник на Топола Ердоан Демирев, а чрез него и с кмета на общината Цонко Цонев. Градоначалникът вдига по тревога началника на пожарната в Каварна и Гранична полиция. От Варна потегля спасителният кораб “Тангра”. Рибарят, който спасява Стоянов, влиза за трети път в морето, за да вземе мрежите, които могат да се оплетат във винта на кораба. Моряците осветяват мястото на произшествието с прожектори, но какво ли ще видят във вече падналия мрак?

На следващия ден в “Иканталъка” пристига водолазната група от отдел “Аварийно-спасителни дейности” към Гражданска защита – Варна. Професионалните водолази започват същинското издирване на изчезналия рибар в 10.30 часа в понеделник. След два часа и половина претърсване на дъното, в 13.00 часа, те откриват тялото на Коста Гинков. Мъжете не се затрудняват много, защото видимостта под водата е добра, а и времето е тихо.

Бончо Бонев, който не може да си намери място на брега, е категоричен, че двамата в лодката са пили преди да влязат в морето. Според него е било и недопустимо в едноместна лодка да се качат двама. Стоян Стоянов, който вече е излязъл от болницата – отрича. Да сме пили общо най-много 50 грама ракия, обяснява той и показва с два пръста колко ракия е имало в бутилката.

Беше нещо ужасно, кошмар, който още не мога да проумея, признава спасеният работник. По думите му по професия бил ветеринарен техник, имал фирма за износ на агнешко, но фалирал и се принудил да се хване като общ работник на строителния обект.

Бате Коце, пазачът на обекта, се чувствал изморен и ме помоли да влезем в морето, за да си изтегли мрежите, които бил хвърлил към 14 часа, казва спасеният строител. Страх ме е от водата, отвърнах му аз, но рибарят беше настоятелен. Увери ме, че става дума за разстояние от 20-30 метра, съвсем близо до буната и се съгласих.

Тръгват, а когато стига брега, един мъж в розов костюм им казва: “Не влизайте в морето!”. Това е Бончо - неговият спасител.Коста Гинков обаче не се вслушва в съвета и двамата тръгват.

Вдигнахме първата мрежа, в нея нямаше риба и бате Коце загреба по-навътре. Преди да стигнем до втората мрежа той неочаквано се изправи. От рязкото движение лодката се наклони и започна да се пълни. Тогава ми каза: “Стояне, ако можеш плувай, иди да доведеш Боко, за да ни извади от водата”. Аз заплувах и повече не го видях, разказа строителят от Попово.

Димитър АПОСТОЛОВ

Снимки: авторът

Бончо Бонев

Изваждат злополучната лодка от морето 

Водолазите, които издирваха тялото на удавения рибар

Спасеният Стоян Стоянов обяснява на журналистите колко алкохол имало в бутилката...

 


Сходни връзки

ТРАГЕДИЯ С РИБАРИ В МОРЕПО ПРЕД "ИКАНТАЛЪКА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди