изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:18 EEST
НДСВ гласува по съвест за вота на изселниците    
ПолитикаПГ на НДСВ ще гласува по съвест за спорния текст в Закона за избор на евродепутати. Това съобщи в предаването „Денят: на Дарик радио заместник-председателят на жълтата група Борислав Ралчев.

Миналата седмица мнозинството не успя да събере гласове, за да бъде одобрена разпоредбата в закона, която ще позволи на всички българи зад граница, в това число и на изселниците в Турция, с двойно гражданство да гласуват на вота за Европейски парламент.

Утре се очаква да бъдат подновени дебатите по спорния текст в законопроекта.

На заседанието си тази вечер „Коалиция за България” потвърди позицията си, че не трябва да бъдат въведен т.нар. принцип на отседналост, който изисква да си живял през последните няколко месеца в България, за да имаш право да гласуваш за евродепутати. Да не се въвежда ограничение беше позицията на мнозинството както в правната комисия, така и в Съвета на управляващата коалиция.

За разлика от колегите си в левицата, депутатите на НДСВ не са постигнали съгласие и са взели решение за гласуване по съвест. Според членове на царската партия недоволството в структурите на НДСВ по места е било една от причините партията да даде заден ход за постигнатата позиция в тройната коалиция. Жълтите бяха автори на първоначалния законопроект, който даваше право на глас на вота за Европейски парламент на онези български граждани, които са живели в страната поне последните три месеца преди изборите. Преди седмица управляващото мнозинство не успя да събере в залата 121 гласа подкрепа до изборите през май да бъдат допуснати и българските изселници в Турция. Няколко депутати на НДСВ не влязоха за гласуването в зала, а други подкрепиха ограниченията за онези, които не са живели през последните няколко месеца в България. Пред Дарик Ралчев обясни аргументите за решението на групата така:

„В досегашното законодателство системата за отседналост съществува и няма основание да бъде променяна. В крайна сметка е нужна и една по-тясна връзка между гражданина и държавата му, защото знаем колко хора напуснаха държавата. Хора в чужбина, които са се дезинтересирали, могат да попаднат под влияние на случайни фактори. Симпатизантите на НДСВ повлияха ли на позицията ви? Очевидно, че една парламентарна група не може да съществува сама за себе си, без да усеща пулса на хората, които са ни избрали.”

http://darik.net

 


Сходни връзки

НДСВ гласува по съвест за вота на изселниците | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди