изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:21 EET
Красимир Каракачанов: Текстът за отседналост не е прецедент, а европейски принцип    
ПарламентСофия. Приетият текст за отседналост не е прецедент, а е европейски принцип. Това каза пред Агенция “Фокус” лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов след като депутатите днес решиха изселниците да не могат да гласуват.

Подобни принципи за отседналост и ограничение за гласуването в чужбина има в три четвърти от европейските държави в Европейския съюз (ЕС). В Полша например се искат 5 години в страната. Франция пък категорично забранява гласуването в чужбина, поясни Каракачанов.
“Доволни сме от този резултат. Решението на НДСВ да подкрепи текста ни изненада приятно. Оказа се, че тезата на ВМРО, която лансирахме публично, за която направихме кампания с плакати, листовки и публични мероприятия и защитавахме в парламента, има резултат”, каза Каракачанов. Той припомни, че при гледането на закона на 8 февруари основно депутатите от ВМРО изнесоха битката за принципа за отседналост и против гласуването в Турция. “Накрая това становище победи и НДСВ направиха един национално-отговорен ход като подкрепиха принципа за отседналост. Така се ограничава възможността за гласуване в Турция”, каза Каракачанов.
Оттук нататък няма как този текст да бъде променен, освен да го атакуват пред Конституционния съд или да искат президентът да наложи вето. Но президентът е в една много деликатна ситуация, защото 50 % от българското общество е против гласуването в Турция. А онези български студенти и младежи, които живеят в страните-членки на ЕС, могат да гласуват без никакви ограничения, поясни Каракачанов в отговор на думите на Лютви Местан, според когото хиляди български студенти нямало да могат да гласуват на евроизборите.
 


Сходни връзки

Красимир Каракачанов: Текстът за отседналост не е прецедент, а европейски принцип | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Красимир Каракачанов: Текстът за отседналост не е прецедент, а европейски принцип
Автор: Anonymous да 2007-02-14 @ 22:29 EET
 Ако за всички останали този въпрос е кауза както при ВМРО,изобщо нямаше да се стигне до ситуация ДПС "да преяжда" с власт.
Красимир Каракачанов: Текстът за отседналост не е прецедент, а европейски принцип
Автор: Anonymous да 2007-02-14 @ 23:08 EET
Трябва просто спокойно да се размисли човек и ще види, че различните избори отразяват и различни видове представителства. Докато за президент трябва да гласуват всички български граждани, защото той ги представлява, независимо от това къде живеят, то за местни избори (изрично свързани не с гражданство, а с пребиване на определена територия) и европарламент ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да има режим на отседналост. Спомнете си какво се случи в Добрич, когато бяха ни натресени гласовете от Турция. Но намери се правилно решение - гласовете от чужбина се броят само за централния брой депутати, а разпределението - само с местните гласове. Така че за различните избори - различни правила, разбира се ! Такава е логиката и справедливостта. А СПРАВЕДЛИВОСТ трябва да има.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди