изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 20:20 EEST
НС отряза изселниците за евровота, ДПС напусна залата    
ПарламентС гласовете на цялата опозиция и на 44 депутати от НДСВ и трима от левицата парламентът отряза българските изселници в Турция от участие в изборите за Европейски парламент.


При второто четене на закона за избор на евродепутати бе въведен т.нар. принцип на отседналост - в изборите да могат да участват само лица, които са пребивавали постоянно в България или друга страна в Европейския съюз, поне три месеца преди датата на вота.

Веднага след гласуването зам.-председателят на ДПС Лютфи Местан обяви от трибуната, че парламентарната група напуска пленарната зала в знак на протест - за първи път след повече от 7 години. Партията на участието не може да бъде съучастник в дискриминация, заяви Местан. Според него гласуваният текст дискредитира български граждани, които не са напуснали доброволно България, а са били прокудени.

Местан изрази недоумение, че точно НДСВ са подкрепили принципа на отседналост. Според него въведеното ограничение е конюнктурно и неконституционно. Това не прави чест на европейска България, категоричен бе Лютфи Местан. ДПС винаги е била партия на участието и благодарение на нашето активно участие във всички политически събития от прехода насам България избра правилния път на своята евроатлантическа интеграция, като партия на участието днес са първи път от 7 години ще напуснем парламента. Партията на участието не може да бъде съучастник на дискриминация, подчерта Местан.

Принципът на отседналост предизвика голям спор в Народното събрание миналата седмица. В четвъртък депутатите отделиха цял ден по този най-спорен текст от закона.
По време на дебатите народните представители от опозицията напуснаха пленарна зала точно преди гласуването, тъй като се очакваше депутатите от тройната коалиция да отхвърлят принципа на отседналост. От ДПС изразиха позиция, че въвеждането на този принцип при гласуването, лишава българските граждани от тяхно конситуционно право. /БГНЕС

http://www.dnesplus.bg

 


Сходни връзки

НС отряза изселниците за евровота, ДПС напусна залата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди