изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:10 EEST
НДСВ ПОДКРЕПИ ОПОЗИЦИЯТА ЗАЕДНО ПРИЕХА ЗАКОНА ЗА ИЗБОР НА ЕВРОДЕПУТАТИ    
ПарламентБеше приет принципът на отседналост - в предстоящите избори за евродепутати ще могат да участвуват всички пълнолетни граждани, постоянно пребиваващи в България или друга страна в Европейския съюз най-малко 3 месеца преди вота

Ивелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

В деня на любовта коалиционните партнъори от НДСВ не показаха топли чувства към ДПС и отрязоха правата на българските изселници в Турция на предстоящия вот за евродепутати.44 народни представители от жълтата партия и трима от КБ подкрепиха предложението на опозицията и в пленарната зала бе приет принципът на отседналост - в предстоящите избори за евродепутати ще могат да участвуват всички пълнолетни граждани, постоянно пребиваващи в България или друга страна в Европейския съюз най-малко 3 месеца преди вота. Групата на Доган, вбесена от приетото решение, напусна пленарната зала под бурните овации на радостната опозиция, която до последния момент не вярваше в успеха си.
Лютви Местан заяви от парламентарната трибуна, че с вота си жълтите депутати са загубили завинаги изпита по демокрация и са лишили всички тези български граждани, които поради социално-икономически неудачи са потърсили препитание извън пределите на родината от правото на вот. Според Местан в немилост са и всички студенти и младежи, учещи в престижни университети по целия свят. ДПС ще сезира Конституционния съд и се надява на справедливо решение т.нар. принцип на отседналост да бъде отменен.
Бившият финансов министър Милен Велчев определи вота на жълтата група като"Глас народен, Глас Божи" и обяви, че на Политическия съвет на НДСВ е било прието решение да се гласува не партийно, а по съвест.
Зам.-председателят на Атака Павел Шопов каза, че за първи път в историята на парламента народните представители са гласували истински и национално отговорно. "Картаген трябва да падне, а всички политици да се обединят около българското и националните интереси."Днес хората на Доган напуснаха пленарната зала, да се надяваме, че скоро ще напуснат и българския политически живот."
40 от червените депутати се въздържаха при гласуването. От БСП-коалицията обявиха в кулоарите, че не бива емоциите да надхвърлят здравия разум и да се провежда политика на етническа противопоставеност.
Оптичмистично настроени след гласуването на закона за избор на евродепутати, от опозицията започнаха да кроят планове за общи действия и при бъдещия вот на недоверие към кабинета Станишев. В мечтите си те стигнаха и по-далеч, като си обещаха да се въведе мярката за всички избори и за по-дълъг период от време и да се въведе отмяната на двойното гражданство.
Малката победа даде началото на едно символично обединение на депутатите от опозицията, както и края на изборния туризъм, така прочут у нас. Промяната в статуквото може да доведе до неочаквани обрати на политическата сцена и да се отрази и на местните избори.

 

 


Сходни връзки

НДСВ ПОДКРЕПИ ОПОЗИЦИЯТА ЗАЕДНО ПРИЕХА ЗАКОНА ЗА ИЗБОР НА ЕВРОДЕПУТАТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди