изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:20 EEST
ОТЛАГАТ ВКЛЮЧВАНЕТО НА ТЕРИТОРИИ ОТ ДОБРИЧКА ОБЛАСТ В “НАТУРА 2000”    
НовиниРедица спорни територии, към които има заявен инвеститорски интерес, ще бъдат отложени за включване в “Натура 2000”, съобщи на пресконференция премиерът Сергей Станишев, който посочи, че по отношение на тези територии ще бъде направена няколкомесечна научна експертиза и Съветът по биологично разнообразие ще разгледа още веднъж техния статут, предаде Агенция "Фокус".

По отношение на защитените зони за птиците се отлага включването на територии предимно по Черноморието и в Благоевград. Това са Шабленският езерен комплекс, Варненско-Белославското езеро, Дервенските възвишения, Провадийското плато, нос Емине, комплекс Камчия, Дуранкулашкото езеро, Калиакра, Галата, Мелнишките пирамиди, Добростан, Места, Бакърлъка, Рупите, Триград и др.

По отношение на местообитанията се отлага включването на плаж Шкорпиловци, долината на река Батова, Камчия, Дуранкулак, комплекс Калиакра, Палакария, Варненско-Белославския комплекс, Емине, Иракли, част от Среден Пирин и др. Според премиера е технически невъзможно за времето докато тези територии бъдат преразглеждани, да бъдат направени големи строежи в тях. Станишев посочи, че целта е била да се съчетаят интересите и на инвеститорите, и на държавата, която трябва да гарантира запазването на биологичното разнообразие. Приоритет за правителството става разяснителната кампания.

В “Натура 2000” няма да бъдат включени населени места и места с приет подробен устроствен план, функциониращи концесионни площи и места от първостепенен обществен интерес. Целта е да се гарантира, че няма да бъде затруднено изграждането на големи инфраструктурни проекти. НДТ

 


Сходни връзки

ОТЛАГАТ ВКЛЮЧВАНЕТО НА ТЕРИТОРИИ ОТ ДОБРИЧКА ОБЛАСТ В “НАТУРА 2000” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.48 секунди