изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:39 EEST
Михаил Константинов: В половината европейски държави е залегнал принципът на отседналост    
ИнтервютаСпоред Михаил Константинов отношението към изборите за Европейски парламент на политическите партии и на избирателите няма да се промени. Той е на мнение, че залягането на принципа за отседналост трябва да се регламентира и за местните избори. В момента европейската норма за отседналост при местни избори е шест месеца.

- Нужен ли беше текстът, който регламентира принципа на отседналост за изборите за Европейски парламент?
- Вярно е, че през 1990 година българските граждани в чужбина получиха възможността да гласуват. И това беше една привилегия. И веднъж придобита тази привилегия, нейното отнемане, дори и частично, се схваща като нещо неправилно.
Искам само да напомня, че има много демократични държави, в които няма възможността изобщо да се гласува в чужбина. И никой не го смята за по малко демократични.

Второто, което забелязах е, че много се спекулира с Конституцията. В член 42 ясно е казано, че българите имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа. Европейският парламент не е нито местен орган на България, нито държавен орган на България. Така че позоваването на Конституцията е нерелевантно. То няма отношение дали ще гласуват или не хора извън Европейския съюз за ЕП.

В половината европейски държави има идентичното ограничение. В другата половина от държавите няма това ограничение, но там пък няма двойно гражданство и това е важно да се отбележи. Тези, които имат турски малцинства като Германия, например, не допускат двойно гражданство. Но кой знае защо тези аргументи аз почти не мога да ги чуя, а се говори за някакво лишаване от право на глас.

Накрая има и едно съображение. То не е законово, но е много важно. От Турция си позволяват да произвеждат протоколи, в които пише, че са гласували 2500 души. Там лъжата е огромна. В най-добрия случай могат да гласуват 1000 души. При положение, че се дописват имената, защото там списъци няма. Така че там ни пращат по няколко хиляди фалшиви гласа, което просто не е хубаво.

- Как ще изглеждат изборите, направени по този начин? Трябва ли да се направи подобна промяна и за местните избори?
- За местните избори е абсолютно задължително. Не може, ако не си живял в България, да гласуваш за местен орган. Това е всеобща европейска норма, така че няма абсолютно никакви аргументи за противното.

В момента европейската норма за отседналост е шест месеца. Ако един човек отиде да живее в Париж в продължение на шест месеца, ще може да гласува за кмет на града. Ако в момента един французин се засели в България, към октомври той ще може да участва в изборите за кмет на София. Така че там законът ще бъде променен и няма какво да се спори.

- По какъв начин тези норми ще променят отношението към изборите и на политическите партии, и на избирателите?
- Аз не виждам нещо особено да се промени във фактическо отношение. Дори тези гласове, които получаваме от Турция са около 40-50 хиляди гласа. Те като количество нямат никакво значение. Въпросът е да се спазват някакви принципи.

Обаче на местни избори в Кърджали, например, пристигаха 6000-7000 туристи със стотина автобуса и обръщаха редовно кметския вот. Това силно дразни местното население, което вижда, че неговите усилия да гласува нямат никакъв смисъл. Това важи и за Търговище, и за Разград и за други по-малки градове.

 


Сходни връзки

Михаил Константинов: В половината европейски държави е залегнал принципът на отседналост | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди