изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:09 EET
Без диплома    
ОбразованиеСтуденти от медицинските колежи в страната се събраха на протест пред парламента с искане учещите за рехабилитатори; зъботехници; помощник-фармацевти; рентгенови лаборанти; клинични лаборанти и от други специалности да завършват с образователна степен “бакалавър”.
Протестиращите представиха своите искания в декларация, която бе връчена на председателя на комисията по образование и наука към Народното събрание Лютви Местан.



Квалификационната степен, с която учащите се дипломират, не съществува в световен мащаб, посочи доц. Георги Паскалев, ректор на Медицинския университет в Пловдив.
Не мога да разбера с какво един масажист ще стане по-добър, ако е бакалавър, заяви обаче председателят на парламентарната комисия по здравеопазването доц. Борислав Китов.



Агенция "Фокус"
Обучаващи се в медицински колежи протестират в градинката до Народното събрание

Около 100 души, обучаващи се за здравни работници, са се събрали в градинката между Народното събрание и Софийския университет, за да протестират срещу това, че не получават бакалавърска степен по време на своя курс на обучение за разлика от медицинските сестри, предаде репортер на Агенция "Фокус". В момента завършващи медицински колеж получават квалификационна степен “специалист”. “Никъде по света няма степен “специалист по…”, заяви Аделина Константинова, рехабилитатор, трети курс в Софийския медицински колеж, организатор на протеста.
На протеста има представители от медицинските колежи в Бургас, Плевен, Пловдив, Велико Търново. Очаква се на протеста да пристигне и председателят на КНСБ д-р Желязко Христов.


Агенция "Фокус"
Нов законопроект удовлетворява исканията на протестиращите студенти от здравни колежи

200 студенти, обучаващи се в медицински колежи в страната, протестираха в градинката до Народното събрание срещу това, че не получават бакалавърска степен по време на своя курс на обучение за разлика от медицинските сестри, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Мирният протест започна с едноминутно мълчание в памет на годишнината от обесването на Васил Левски. Протестиращите представиха своите искания в декларация, която бе връчена на председателя на комисията по образование и наука към Народното събрание Лютви Местан. Документът ще бъде връчен още на министрите на здравеопазването Радослав Гайдарски и образованието Даниел Вълчев, както и на председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Борислав Китов. Протестът бе подкрепен от лидера на КНСБ д-р Желязко Христов, който приветства студентите с думите: “Децата на България в бяло искат да учат, а не да мързелуват”.
Лютви Местан заяви, че парламентарната комисия по образование вече е изготвила проектозакон, който дава положителен отговор на всичките искания на протестиращите. Той покани инициативния комитет на студентите утре в 11 часа на среща в комисията, за да се запознаят със законопроекта и да дадат свои предложения.
На днешния протест се събраха рентгенови и клинични лаборанти, зъботехници, помощник-фармацевти, санитарни инспектори, рехабилитатори и масажисти от медицинските колежи в София, Пловдив, Велико Търново, Бургас и Плевен.


Агенция "Фокус"
Студентите от Медицинския колеж във Велико Търново подкрепят с мирен протест колегите си в столицата

110 студенти от Медицинския колеж във Велико Търново днес протестират мирно с искания за равнопоставеност между рентгеновите лаборанти и медицинските сестри и възможност да придобият образователно-квалификационна степен бакалавър. “В тези специалности учат с учебни планове от над 3 500 часа, нормално е когато един студент се обучава в норматив 3 хиляди часа и става бакалавър, то и рентгеновите лаборанти да имат такава възможност. Дано за новата учебна година това да се формулира в закон”, каза за радио "Фокус" – Велико Търново директорът на Медицинския колеж във Велико Търново Катя Николова.
Тя посочи, че всички преподаватели от учебното заведение подкрепят своите студенти. Директорът на Медицинския колеж в Плевен доцент Мария Александрова коментира, че ако до месец няма реакция от страна на образователното министерство и Народното събрание на исканията на студентите, то те ще търсят институции в Европа за съдействие, към които ще отправят своите искания. “Все още тези студенти не знаят какви дипломи ще получат”, каза доцент Александрова.


Агенция "Фокус"
Благоевградските студенти от Медицинския колеж подкрепят протестите на колегите си

Степента “специалист”, с която завършват обучаващите се в медицинските колежи в страната, е неразпозната в Европа. Това заяви в интервю за радио “Фокус” – Пирин директорът на Медицинския колеж в Благоевград Янка Янкова, чиито възпитаници днес се включиха в националния протест в столицата по повод образователната степен, която получават и опасността от закриване на училището.
В Колежа реално се изучават часове, които отговарят на бакалавърската степен, а в същото време студентите получават степен “специалист” и са ощетени в сравнение с медицинските сестри и акушерките, които от тази учебна година започват обучението си на степен “бакалавър”, уточни д-р Янкова.
Според нея обучаващите се са прави да протестират.
Напоследък се предприе кампания за закриване на малките колежи, които произвеждат такива специалисти за българското здравеопазване. Това, което се прави, е в разрез с всички изисквания, които са в Европа в съотношение на сестри и акушерки. Студентите в благоевградския Медицински колеж също са притеснени, защото това може да последва и нашия колеж, който не е от големите. Но той е единственият в Югозападна България и дава много добри специалисти, които се реализират не само страната, но и в чужбина, коментира Янкова.


Агенция "Фокус"
Доц. Георги Паскалев: Протестите на студентите от медицинските колежи са основателни

Днешните протести на студентите от медицинските колежи в страната са съвсем основателни. Това коментира пред Агенция "Фокус". доц. Георги Паскалев, ректор на Медицинския университет в Пловдив. Квалификационната степен, с която учащите се дипломират, не съществува в световен мащаб, допълни още той. Това обаче не е единствената причина, поради която студентите трябва да получат степен бакалавър, коментира доц. Паскалев. Според него не е редно лаборантите, зъботехниците, рентгеновите лаборанти и всички онези останали специалности, които учат заедно със сестрите и акушерките, да получават по-ниска квалификация от тях, защото “програмите са идентични”.


Агенция "Фокус"
Завършилите медицинска специалност с държавна поръчка да се задължат да работят в България, иска Борислав Китов

Не мога да разбера с какво един масажист ще стане по-добър, ако е бакалавър. Това каза пред Агенция “Фокус” председателят на парламентарната комисия по здравеопазването доц. Борислав Китов по повод днешните протести на обучаващите се в медицинските колежи в България. Според Китов нямало смисъл родителите на студента да се натоварват допълнително, като плащат още една година за обучение и издръжка, след като това няма да промени квалификацията на обучаващия се. “Няма проблем да станат бакалаври, но това не им дава никакви ползи”, добави Китов. Той припомни, че сестрите в “Пирогов” имат висше образование, а работят за 220-230 лева. Според депутата, в Европа няма изисквания за тези специалности, така че те с това образование спокойно могат да отидат и да си намерят работа там.
Доц. Китов припомни, че степента бакалавър може да бъде издадена само във висше учебно заведение, а колежите нямат този статут, тъй като нямат необходимия брой хабилитирани лица на постоянен договор. “Хората, които сега протестират, не могат да разберат, че сега си режат клона, на който стоят”, каза доц. Китов и добави, че ако въпросът е да бъдат кръстени по начин, по който ще стоят по-добре приети в Европа, имат право.
Председателят на комисията по здравеопазване сподели, че възнамерява да настоява тези студенти, които завършват редовна държавна поръчка, да подписват договори, че определено време ще работят в България. В противен случай всички специалисти щели да заминат да работят в чужбина.


Агенция "Фокус"
Исканията на протестиращите студенти са отчасти основателни, според проф. Владимир Овчаров

Исканията на протестиращите студенти са отчасти основателни, коментира пред Агенция “Фокус” ректорът на Медицинския университет в София проф. Владимир Овчаров. Според него някои от специалностите може да получават по-висока квалификационна степен, но едва ли степен бакалавър трябва да получат всички от тях. Този въпрос е сложен и той трябва да бъде решен на ниво министерства и Народно събрание, допълни още ректорът. Като поясни, че не всички медицински колежи в България могат да покрият изискванията за бакалавърска степен професор Овчаров посочи, че ако исканията на протестиращите бъдат удовлетворени, държавата трябва да плаща за това. А специалностите всъщност са “твърде нееднородни и не знам дали един масажист трябва да стане бакалавър”, посочи ректорът. Най-правилното решение на въпроса според него е сформирането на комисия, която да вземе решението.

 


Сходни връзки

Без диплома | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди