изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 03:51 EEST
"НЕПОЗНАТА ЗЕМЯ" ПОКАЗВА АРХЕОЛОГИЯТА НА ДОБРУДЖА    
КултураЕкипът на предаването "Непозната земя", което се излъчва по БНТ, посвещава едно от поредните издания на продукцията на археологическите находки в нашия регион.

По-конкретно, става дума за Дуранкулашкото езеро. В петък хора от екипа бяха в Регионалния исторически музей в Добрич, където заснеха интервю с археолога Тодор Димов и кадри в постоянната археологическа експозиция.
"Непозната земя" е документална поредица за археология. Водеща е Нона Йотова, а режисьор и продуцент - Атанас Димитров. В момента върви поредица от филми за праисторията, като предаването гостува в музеи, разполагащи с интересни и богати находки. Поредицата се представя от историка Мая Аврамова от Института по тракология при Българската академия на науките. Показват се най-интересните праисторически обекти от територията на днешните български земи, които са от голямо значение и за световната археология, обясни Атанас Димитров.
Институтът по тракология при БАН в лицето на проф. Валерия Фол, под патронажа на първата дама Зорка Първанова и в сътрудничество с "Инок филм", ще създаде филм за популяризиране на клубове за запознаване на младите хора с историческото ни наследство. Подобна форма съществува и в добричкия музей. Идеята е към регионалните музеи в страната да се създадат повече такива клубове, каза Ат. Димитров. По този начин, от една страна, ще се създаде потенциал за захранване на институтите с млади археолози, но в същото време у младите хора ще се създаде определено отношение към историческото ни наследство.
 


Сходни връзки

"НЕПОЗНАТА ЗЕМЯ" ПОКАЗВА АРХЕОЛОГИЯТА НА ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди