изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:11 EEST
НОВИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ И ДОПЪЛНЕНИЯ В ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ / ЗСПЗЗ/    
ЗемеделиеПреди няколко дни в Д.в.бр.13 от 9.02.2007 год.бяха публикувани измененията и допълненията към ЗСПЗЗ.Приемането на горепосочените изменения и допълнения е продиктувано от изискванията за синхронизиране на нашето аграрно законодателство с това на Европейският съюз по-отношение пазара на земята,управление и контрол на поземлените отношения,комасация на земеползването с цел уедряване на земеделските земи,ускоряване възстановяването правото на собственост за непотърсените земи и т.н.

ГЛАВА ПЪРВА

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

В глава първа”Общи положения” се създава нов член 4а който урежда редът за продажба на земеделски земи. Собственик на земеделска земя желаещ да продаде земята си първо трябва да я предложи на съсобственика ,ако са няколко наследодатели и ако те откажат тогава ще я предложи на ползвателя /ЗК, арендатор или други по ТЗ/ /.

В случая правната норма за продажба земеделска земя на второ лице извън съсобственика изисква продавача /физическо лице/ да представи писменна декларация,че е предложил за продан земята си на този с когото има сключен аренден договор и същият ползвател му работи земята минимум една и повече години. Ползвателят който желае да купи земята му е длъжен преди да уговаря цена, да има неиздължени арендни и наемни задължения.При условие,че са спазени изискванията на чл. 4а,ал.1,т.1,2,3,но ползвателят не заплати в едномесечен срок от влизането в сила на решението на съда договорираната цена , то сделката се обезсилва.В случайте когато продавача/собственика на земя/ не е обвързан с ползвател чрез аренден договор, тогава за него няма огранчителни условия да предложи земята си на публична продан.

ГЛАВА ВТОРА

ЗЕМИ НА ГРАЖДАНИТЕ

Друго същественно ново изменение в чл.11 ал.2 за срокът на непотърсените земи е,че този срок се ограничава в рамките на три месеца от влизането в сила на тези изменения и допълнения на ЗСПЗЗ. Ново изисквание е ищеца да притежава писменни доказателства/извлечение от емлячен регистър,нотариален акт,скица от стара кадастрална карта,документ за конфискация на земите и т.н/.Вече не се допускат свидетелски показания или писменни декларации.Ответник по тези дела е общината на чиято територия се намира непотърсената земя.Непотърсената земя известна като Общински резерв по чл.19 от ЗСПЗЗ се установява от комисия назначена от Директора на ОД”Земеделие и гори” в която се включват представители на общината,на агенция по геодезия,картография и кадастър,на държавното лесничейство или дивечовата станция.За срок от 5 години тази земя не може да бъде предмет на разпоредителни сделки и тя може да се ползва за:

    • изпълнение на съдебни решения
    • при установяване границите на земеделски имоти като съществуващи или възстановими стари реални граници
    • обезщетяване на собствениците
    • изпълнение на проекти за уедряване на земеползването в съответното землище

Тези земи по чл.19 общината може да ги предостави под наем но не за по-вече от четири години.

Създава се в чл.23 нови алинеи2,3 и4 ,които касаят отмяна на оземляването.Ако в тримесечен срок Общинска служба”Земеделие и гори”установи неспазването условията за оземляването издава решение за отмяна на оземляването. Тези решения се съобщават по реда на ГПК на заинтересованите лица.

ГЛАВА ТРЕТА

ЗЕМЯ НА ДЪРЖАВАТА,ОБЩИНИТЕ И ЮРИДИЧЕСКИТЕ ЛИЦА

В чл.24 се създават нови алинеи от 8 до 13 ,които регламентират възстановяването земеделски земи на собствениците попаднали в имотите на Министерството на отбраната,Министерството на вътрешните работи след като е отпаднала необходимоста от тези военни обекти и обекти свързани със сигурността на страната и до този момент тези собственици не са били обезщетени.Тогава Областният управител отменя отчуждаването и изпраща искане до Министъра на земеделието и горите за становище.

Преди това трябва да има обнародване в Държавният вестник,че тези обекти отпадат и вече не изпълняват функции свързани с отбраната и сигурността и да има направено отмяна на отчуждаването.Промяната дава право на министъра на земеделието и горите като собственик и държател на ДПФ да определи мери и пасища от този фонд за общо ползване ,която се предоставя на кметовете на общини,а те на населените места за нуждите на животните.Новата ал.3 в чл.24а дава право на министъра на земеделието и горите от този ДПФ да отдава без търг маломерни имоти/до 10 дка/ за едногодишно ползване.Създава се нови чл.24б и 24 в които дават право на министъра на земеделието и горите да предоставя безвъзмездно земи от ДПФ на научни,научно-пройзводствени и учебни заведения ,на министерства,на затворите,на семепроизводни и племенни стопанства,разсадници,ловни стопанства,на М-во на отбраната,М-во на вътрешните работи,МРРБ пряко свързани с тяхната основна дейност.

Нов е чл.24г ,който регламентира замянката на земи на гражданите със земи от ДПФ.

Тази процедура е по искане на отделният гражданин или юридическото лице за постигане уедряване на поземлените имоти и тук няма ограничение за размер на площи.В едномесечен срок от поискване на замянката министъра на земеделието и горите се пройзнася с писменно становище и ако има съгласие допълнително се определят условията и равностойността на замянката.Друг нов чл.24г ал.9 регламентира замянките на земи със земи от ОПФ и тази замянка се извършва след решение на Общинският съвет и предварително мотивирано становище на Общинска служба”Земеделие и гори”.

Общинските мери и пасища с новите изменения и допълнения стават общинска публична собственост и не могат да се продават,но могат да се отдават на концесия,аренда,наем след като е спазен чл.48а от Закона за допитването до народа за начинът и условията за тяхното ползване.Ежегодно до края на м.февруари в населените места трябва да се проведат Общоселски събрания за формата и условията на ползване на мерите и пасищата.Когато няма кворум 50 плюс 1събранието не може да вземе решение и тогава Общинският съвет взема решение за това населено място за начина и условията за ползване на пасищата.Тук от практическа гледна точка собствениците на животни за да получат директните помощи за ползваните от тях пасища за отглеждането на животните си,тъй като по ОСП директните помощи са за физически декар обработвана земя/пасище/,а не на бройка животно трябва да се обединят в сдружения като ООД,СД, по Търговският закон или като КООПЕРАЦИЯ по Закона за кооперациите или Гражданско сдружение по Закона за задълженията и договорите.

Г Л А В А П Е Т А

ОБЕЗЩЕТЕНИЕ

В чл.36 се създава нова ал.3 която регламентира оценката на общински земи върху които е било учередено право на ползване по параграф 4 от ПЗР на ЗСПЗЗ и при условие,че ползвателят трябва да плати тази земя.Оценката,която трябва да направи Общинският съвет не може да бъде по-висока от тези в Наредбата за оценки на Министерскиятот оценките в Наредбата за оценки на Министерският съвет.

Г Л А В А П Е Т А-А

ПОЛЗВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ

Измененията в чл.37в урежда процесът на контрол, управление и комасиране на земеползването. Този процес на уедряване на масиви от собствениците на земи по-тяхна инциатива ще става тогава , когато има писменно споразумение между собствениците ако ползвателите желаят комасиране тогава също трябва да имат помежду си писменно споразумение. За контролиране и узаконяване на комасираните масиви за земеползване със заповед на кмета на общината за всяко землище се изгражда комисия която включва: кметът на съответното населено място, представител на общината, представител на общинската служба ”Земеделие и гори”. Ползвателите в дадено землище който желаят да извършат комасиране на земеползването в дадено землище на ползваните от тях земеделски земи трябва да представят на горепосочената комисия следните документи: справка-опис на поименно сключените арендни и наемни договори, договори за съвместна обработка по масиви и парцели по картата за възстановената собственост /КВС/. Изготвеното писмено споразумение между тях се подписва от всички ползватели в съответното землище/ ЗК, арендатори и други стопански субекти регистрирани по ТЗ,ЗЗД и др./. Споразумението се представя в общината и общинската служба земеделие и гори за проверка и вземане на решение.

Нова ал.3 на чл.37 в регламентира случаите когато между ползвателите не се постигне съгласие и писменно споразумение и в този случай комисията прави до 10 април на съответната година проект за разпределение за земеползване по масиви. С предимство даден масив се предоставя на този ползвател който в съответният масив има най.голям обем/площ/ сключени арендни и наемни договори. Ако за част от даденият масив няма сключени договори и не са подадени декларации по чл.37б от собствениците на земи,то тази земя от въпросният масив отново се предоставя на ползвателя с най-голям относителен дял арендувана/наета/ земя.

Комисията изготвя доклад до кмета на общината, които трябва да съдържа списък на собствениците на земя, площ, дължимо рентно плащане, разпределение на масивите и парцелите по КВС и на база този доклад кметът на общината издава заповед за ползване на уедрените площи. Заповедта се обявява на видно място в общината и в съответното кметство и в срок до 15 април на календарната година може да бъде обжалвана. След този срок ползвател който желае да се възползва от тази заповед внася предварително по извънбюджетна сметка на общината сума равна на среднорентното плащане за района за предходната година. Тези суми са депозитни и се изплащат в тригодишен срок отново на база заповед на кмета. Въвеждането във владение за ползване от ползвателите става след като ползвателя е изпълнил всички горепосочени изисквания и това става със заповед на кмета след прибиране на реколтата.

Създава се нови чл.37е и 37ж които регламентират уедряването /комасирането/ на възстановими земи и земи в стари реални граници, на държавни и общински земи по КВС. Тук отново се иска писменно споразумение на собствениците,нотариално заверени подписи и това споразумение подлежи на вписване в Службата по вписванията.Общинската служба ”Земеделие и гори”на база одобреният проект за уедряване издава нови решения,нови скици за новоуедрените поземлени имоти.

Разходите за създаване на уедрени възстановими и стари реални граници поземлени имоти са за сметка на желаещите собственици. Министърът на земеделието и горите се задължава да издаде наредба , която ще регламентира реда и условията за изготвяне и прилагане на планове за уедрени поземлени имоти.

ИЗМЕНЕНИЯ В ПАРАГРАФ 35 ОТ ПЗР КЪМ ЗИДЗСПЗЗ

Ново:-Лица придобили собственост върху сгради от организациите по параграф 12 /бившите ликвидационни съвети/ и дължат суми за ползваните от прилежащи и застроени земи, то досегашният четиригодишен срок , който изтече на 26.10.2007 год. се заменя с петгодишен /26.10.2007 год./ и до този краен срок трябва да се подадат искане и комплектовани документи за замянка.

--ал.2 към този параграф се изменя и новата редакция гласи,че след изтичането на този петгодишен срок , ако взаимоотношенията за извършване на замянка не се спази, то по-предложение на Министъра на земеделието и горите до Областният управител с предоставени данни от ОД ”Земеделие и гори” Областният управител издава Акт за държавна собственост за земите от бившите стопански дворове на организациите по параграф12. Тези правомощия на Областният управител са регламентирани в новите ал.4 и 5 на параграф 35 от ПЗР на ЗИДЗСПЗЗ.

ИЗМЕНЕНИЯ В ЗАКОНА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ

В чл.5 от ЗОЗЗ нова ал.4 регламентира отговорноста на ползвателите за паленето на стърнищата.Новият чл.41а ал.1 регламентира забраната и санкцията при първо палене на стърнищата която е от 500 до 6000 лева глоба, а при повторно палене глобата е от 10000 до 12000 лева.

ИЗМЕНЕНИЯ В ЗАКОНА ЗА АРЕНДАТА В ЗЕМЕДЕЛИЕТО

В чл.3 се създава ал. 4 и 5 който регламентира , че щом арендният договор е сключен от един от наследодателите на земеделските земи , то всички останали наследници се ползват от правата на база припадащата се наследствена част и отношенията помежду им се уреждат съгласно чл.30 ал.3 от Закона за собствеността.

 

 

КИРИЛ БОЯНОВ-ГЛ.ЕКСПЕРТ ПО

ЗЕМЕДЕЛИЕ И ГОРИ

ОБЛАСТ СИЛИСТРА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОВИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ И ДОПЪЛНЕНИЯ

В ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ / ЗСПЗЗ/

Преди няколко дни в Д.в.бр.13 от 9.02.2007 год.бяха публикувани измененията и допълненията към ЗСПЗЗ.Приемането на горепосочените изменения и допълнения е продиктувано от изискванията за синхронизиране на нашето аграрно законодателство с това на Европейският съюз по-отношение пазара на земята,управление и контрол на поземлените отношения,комасация на земеползването с цел уедряване на земеделските земи,ускоряване възстановяването правото на собственост за непотърсените земи и т.н.

ГЛАВА ПЪРВА

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

В глава първа”Общи положения” се създава нов член 4а който урежда редът за продажба на земеделски земи. Собственик на земеделска земя желаещ да продаде земята си първо трябва да я предложи на съсобственика ,ако са няколко наследодатели и ако те откажат тогава ще я предложи на ползвателя /ЗК, арендатор или други по ТЗ/ /.

В случая правната норма за продажба земеделска земя на второ лице извън съсобственика изисква продавача /физическо лице/ да представи писменна декларация,че е предложил за продан земята си на този с когото има сключен аренден договор и същият ползвател му работи земята минимум една и повече години. Ползвателят който желае да купи земята му е длъжен преди да уговаря цена, да има неиздължени арендни и наемни задължения.При условие,че са спазени изискванията на чл. 4а,ал.1,т.1,2,3,но ползвателят не заплати в едномесечен срок от влизането в сила на решението на съда договорираната цена , то сделката се обезсилва.В случайте когато продавача/собственика на земя/ не е обвързан с ползвател чрез аренден договор, тогава за него няма огранчителни условия да предложи земята си на публична продан.

ГЛАВА ВТОРА

ЗЕМИ НА ГРАЖДАНИТЕ

Друго същественно ново изменение в чл.11 ал.2 за срокът на непотърсените земи е,че този срок се ограничава в рамките на три месеца от влизането в сила на тези изменения и допълнения на ЗСПЗЗ. Ново изисквание е ищеца да притежава писменни доказателства/извлечение от емлячен регистър,нотариален акт,скица от стара кадастрална карта,документ за конфискация на земите и т.н/.Вече не се допускат свидетелски показания или писменни декларации.Ответник по тези дела е общината на чиято територия се намира непотърсената земя.Непотърсената земя известна като Общински резерв по чл.19 от ЗСПЗЗ се установява от комисия назначена от Директора на ОД”Земеделие и гори” в която се включват представители на общината,на агенция по геодезия,картография и кадастър,на държавното лесничейство или дивечовата станция.За срок от 5 години тази земя не може да бъде предмет на разпоредителни сделки и тя може да се ползва за:

    • изпълнение на съдебни решения
    • при установяване границите на земеделски имоти като съществуващи или възстановими стари реални граници
    • обезщетяване на собствениците
    • изпълнение на проекти за уедряване на земеползването в съответното землище

Тези земи по чл.19 общината може да ги предостави под наем но не за по-вече от четири години.

Създава се в чл.23 нови алинеи2,3 и4 ,които касаят отмяна на оземляването.Ако в тримесечен срок Общинска служба”Земеделие и гори”установи неспазването условията за оземляването издава решение за отмяна на оземляването. Тези решения се съобщават по реда на ГПК на заинтересованите лица.

ГЛАВА ТРЕТА

ЗЕМЯ НА ДЪРЖАВАТА,ОБЩИНИТЕ И ЮРИДИЧЕСКИТЕ ЛИЦА

В чл.24 се създават нови алинеи от 8 до 13 ,които регламентират възстановяването земеделски земи на собствениците попаднали в имотите на Министерството на отбраната,Министерството на вътрешните работи след като е отпаднала необходимоста от тези военни обекти и обекти свързани със сигурността на страната и до този момент тези собственици не са били обезщетени.Тогава Областният управител отменя отчуждаването и изпраща искане до Министъра на земеделието и горите за становище.

Преди това трябва да има обнародване в Държавният вестник,че тези обекти отпадат и вече не изпълняват функции свързани с отбраната и сигурността и да има направено отмяна на отчуждаването.Промяната дава право на министъра на земеделието и горите като собственик и държател на ДПФ да определи мери и пасища от този фонд за общо ползване ,която се предоставя на кметовете на общини,а те на населените места за нуждите на животните.Новата ал.3 в чл.24а дава право на министъра на земеделието и горите от този ДПФ да отдава без търг маломерни имоти/до 10 дка/ за едногодишно ползване.Създава се нови чл.24б и 24 в които дават право на министъра на земеделието и горите да предоставя безвъзмездно земи от ДПФ на научни,научно-пройзводствени и учебни заведения ,на министерства,на затворите,на семепроизводни и племенни стопанства,разсадници,ловни стопанства,на М-во на отбраната,М-во на вътрешните работи,МРРБ пряко свързани с тяхната основна дейност.

Нов е чл.24г ,който регламентира замянката на земи на гражданите със земи от ДПФ.

Тази процедура е по искане на отделният гражданин или юридическото лице за постигане уедряване на поземлените имоти и тук няма ограничение за размер на площи.В едномесечен срок от поискване на замянката министъра на земеделието и горите се пройзнася с писменно становище и ако има съгласие допълнително се определят условията и равностойността на замянката.Друг нов чл.24г ал.9 регламентира замянките на земи със земи от ОПФ и тази замянка се извършва след решение на Общинският съвет и предварително мотивирано становище на Общинска служба”Земеделие и гори”.

Общинските мери и пасища с новите изменения и допълнения стават общинска публична собственост и не могат да се продават,но могат да се отдават на концесия,аренда,наем след като е спазен чл.48а от Закона за допитването до народа за начинът и условията за тяхното ползване.Ежегодно до края на м.февруари в населените места трябва да се проведат Общоселски събрания за формата и условията на ползване на мерите и пасищата.Когато няма кворум 50 плюс 1събранието не може да вземе решение и тогава Общинският съвет взема решение за това населено място за начина и условията за ползване на пасищата.Тук от практическа гледна точка собствениците на животни за да получат директните помощи за ползваните от тях пасища за отглеждането на животните си,тъй като по ОСП директните помощи са за физически декар обработвана земя/пасище/,а не на бройка животно трябва да се обединят в сдружения като ООД,СД, по Търговският закон или като КООПЕРАЦИЯ по Закона за кооперациите или Гражданско сдружение по Закона за задълженията и договорите.

Г Л А В А П Е Т А

ОБЕЗЩЕТЕНИЕ

В чл.36 се създава нова ал.3 която регламентира оценката на общински земи върху които е било учередено право на ползване по параграф 4 от ПЗР на ЗСПЗЗ и при условие,че ползвателят трябва да плати тази земя.Оценката,която трябва да направи Общинският съвет не може да бъде по-висока от тези в Наредбата за оценки на Министерскиятот оценките в Наредбата за оценки на Министерският съвет.

Г Л А В А П Е Т А-А

ПОЛЗВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ

Измененията в чл.37в урежда процесът на контрол, управление и комасиране на земеползването. Този процес на уедряване на масиви от собствениците на земи по-тяхна инциатива ще става тогава , когато има писменно споразумение между собствениците ако ползвателите желаят комасиране тогава също трябва да имат помежду си писменно споразумение. За контролиране и узаконяване на комасираните масиви за земеползване със заповед на кмета на общината за всяко землище се изгражда комисия която включва: кметът на съответното населено място, представител на общината, представител на общинската служба ”Земеделие и гори”. Ползвателите в дадено землище който желаят да извършат комасиране на земеползването в дадено землище на ползваните от тях земеделски земи трябва да представят на горепосочената комисия следните документи: справка-опис на поименно сключените арендни и наемни договори, договори за съвместна обработка по масиви и парцели по картата за възстановената собственост /КВС/. Изготвеното писмено споразумение между тях се подписва от всички ползватели в съответното землище/ ЗК, арендатори и други стопански субекти регистрирани по ТЗ,ЗЗД и др./. Споразумението се представя в общината и общинската служба земеделие и гори за проверка и вземане на решение.

Нова ал.3 на чл.37 в регламентира случаите когато между ползвателите не се постигне съгласие и писменно споразумение и в този случай комисията прави до 10 април на съответната година проект за разпределение за земеползване по масиви. С предимство даден масив се предоставя на този ползвател който в съответният масив има най.голям обем/площ/ сключени арендни и наемни договори. Ако за част от даденият масив няма сключени договори и не са подадени декларации по чл.37б от собствениците на земи,то тази земя от въпросният масив отново се предоставя на ползвателя с най-голям относителен дял арендувана/наета/ земя.

Комисията изготвя доклад до кмета на общината, които трябва да съдържа списък на собствениците на земя, площ, дължимо рентно плащане, разпределение на масивите и парцелите по КВС и на база този доклад кметът на общината издава заповед за ползване на уедрените площи. Заповедта се обявява на видно място в общината и в съответното кметство и в срок до 15 април на календарната година може да бъде обжалвана. След този срок ползвател който желае да се възползва от тази заповед внася предварително по извънбюджетна сметка на общината сума равна на среднорентното плащане за района за предходната година. Тези суми са депозитни и се изплащат в тригодишен срок отново на база заповед на кмета. Въвеждането във владение за ползване от ползвателите става след като ползвателя е изпълнил всички горепосочени изисквания и това става със заповед на кмета след прибиране на реколтата.

Създава се нови чл.37е и 37ж които регламентират уедряването /комасирането/ на възстановими земи и земи в стари реални граници, на държавни и общински земи по КВС. Тук отново се иска писменно споразумение на собствениците,нотариално заверени подписи и това споразумение подлежи на вписване в Службата по вписванията.Общинската служба ”Земеделие и гори”на база одобреният проект за уедряване издава нови решения,нови скици за новоуедрените поземлени имоти.

Разходите за създаване на уедрени възстановими и стари реални граници поземлени имоти са за сметка на желаещите собственици. Министърът на земеделието и горите се задължава да издаде наредба , която ще регламентира реда и условията за изготвяне и прилагане на планове за уедрени поземлени имоти.

ИЗМЕНЕНИЯ В ПАРАГРАФ 35 ОТ ПЗР КЪМ ЗИДЗСПЗЗ

Ново:-Лица придобили собственост върху сгради от организациите по параграф 12 /бившите ликвидационни съвети/ и дължат суми за ползваните от прилежащи и застроени земи, то досегашният четиригодишен срок , който изтече на 26.10.2007 год. се заменя с петгодишен /26.10.2007 год./ и до този краен срок трябва да се подадат искане и комплектовани документи за замянка.

--ал.2 към този параграф се изменя и новата редакция гласи,че след изтичането на този петгодишен срок , ако взаимоотношенията за извършване на замянка не се спази, то по-предложение на Министъра на земеделието и горите до Областният управител с предоставени данни от ОД ”Земеделие и гори” Областният управител издава Акт за държавна собственост за земите от бившите стопански дворове на организациите по параграф12. Тези правомощия на Областният управител са регламентирани в новите ал.4 и 5 на параграф 35 от ПЗР на ЗИДЗСПЗЗ.

ИЗМЕНЕНИЯ В ЗАКОНА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ

В чл.5 от ЗОЗЗ нова ал.4 регламентира отговорноста на ползвателите за паленето на стърнищата.Новият чл.41а ал.1 регламентира забраната и санкцията при първо палене на стърнищата която е от 500 до 6000 лева глоба, а при повторно палене глобата е от 10000 до 12000 лева.

ИЗМЕНЕНИЯ В ЗАКОНА ЗА АРЕНДАТА В ЗЕМЕДЕЛИЕТО

В чл.3 се създава ал. 4 и 5 който регламентира , че щом арендният договор е сключен от един от наследодателите на земеделските земи , то всички останали наследници се ползват от правата на база припадащата се наследствена част и отношенията помежду им се уреждат съгласно чл.30 ал.3 от Закона за собствеността. 

КИРИЛ БОЯНОВ - ГЛ. ЕКСПЕРТ ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ И ГОРИ, ОБЛАСТ СИЛИСТРА 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 


Сходни връзки

НОВИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ И ДОПЪЛНЕНИЯ В ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ / ЗСПЗЗ/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди