изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:15 EEST
ДА ЧУЕМ ГЛАСА НА МЛАДИТЕ    
НовиниУчениците изказаха своето мнение по актуални въпроси. Те говориха за учителите, извънкласните дейности, униформите и т.н.

Среща-разговор на тема "Училището - желана територия" се състоя вчера и бе организирана от областната администрация в Добрич и Регионалния инспекторат по образование. Идеята бе да се чуе мнението на най-големите ученици по различни теми - критерии за диференцирано заплащане на учителите; въвеждането на униформено облекло в училищата; утвърждаването на ритуалите в училищата; необходимо ли е провеждането на извънкласни дейности в училищата. Поканени бяха, освен ученици, директори на средни училища от област Добрич, както и кметовете на общините.
Срещата бе водена от заместник-областния управител д-р Евгения Георгиева. В началото тя поиска мнението на учениците по отношение на извънкласните дейности. Ученик от с. Оброчище посочи, че те имат важно значение за пълноценното развитие на младите хора. В същото време обаче учениците поставиха въпроса с финансирането и заявиха, че това е един от основните проблеми. Д-р Евгения Георгиева заяви, че за следващата учебна година МОН ще отпусне средства за извънкласни форми, като е необходимо да бъдат разработени и представени проекти. Учениците заявиха също, че тези дейности могат да бъдат от полза и за самия учебен процес и за това учителите да намерят пътя към тийнейджърите.
Идеята учителите да бъдат оценявани по различни критерии и това да се отразява върху техните възнаграждения бе следващата обсъждана тема. Марина от СОУ "П.Р.Славейков" заяви, че оценяването трябва да става от обективна комисия, която да няма нищо общо с учениците и дадено училище. Представител на ветеринарната гимназия пък предложи оценяването да се осъществява чрез неочаквани външни тестове и по това да се разбира "кой си е предал урока и кой си е пил кафето в барчето". По време на дискусията стана ясно също, че много от учениците не одобряват монотонното и скучно поднасяне на уроците и това се отразява върху тяхната мотивация. Момче от залата пък заяви, че имало млади учители с по 3-4 години разлика във възрастта с децата, които учениците въобще не приемали насериозно.
Друг актуален въпрос, предизвикал разгорещени дебати, бе за униформите в училище. Според някои ученици, отдавна е минало времето, в което всички трябва да бъдат поставяни в един модел и униформите биха върнали социализма. Други пък споделиха, че въвеждането на еднакви облекла е необходимо и би допринесло за повишаване на дисциплината, а и това е въпрос на престиж. Някои предложиха да няма униформи, а да се въведе значка или емблема на дадено учебно заведение. Емоции в залата предизвика и изказването на един от тийнейджърите, че трябва да има критерии и за облеклото на преподавателите, защото някои учителки ходели облечени като ученички.
 


Сходни връзки

ДА ЧУЕМ ГЛАСА НА МЛАДИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди