изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:00 EEST
706 души, заразени с ХИВ/СПИН, са официално регистрирани в страната към днешна дата, съобщи д-р Тонка Върлева    
ЗдравеСофия. 706 души, заразени с ХИВ/СПИН, са официално регистрирани в страната към днешна дата. Това съобщи пред Агенция “Фокус” д-р Тонка Върлева, национален координатор по програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".

От началото на годината са регистрирани 17 нови лица, заразени с вируса. Основният път на разпространение на ХИВ/СПИН остава сексуалният. През последните години се наблюдава и тенденция на увеличаване на броя на интравенозните наркомани, заразени с ХИВ/СПИН. Тревожна тенденция, е че спада долната възрастна граница на заразените и вече повече от 25% от тях са във възрастовата група между 15 и 25 години.
Д-р Върлева съобщи още, че на работно заседание на членовете на Националния координационен комитет за борба срещу СПИН и туберкулоза към Министерски съвет днес ще бъдат представени данни за разпространението на ХИВ/СПИН в България към 31 декември 2006 г., информация за постигнатите резултати от Програмата “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Ще бъдат представени и подполучателите, с които програмата ще продължи да работи през 2007 г.. Очаква се комитетът да утвърди сключването на договори с 18 общини в страната, 35 неправителствени организации, 10 Регионални инспекции за опазване и контрол на общественото здраве, 61 училища и училищни настоятелства, с три Медицински университети и с Националния център по заразни и паразитни болести.
На университетите ще бъдат предоставени дейности за обучаване на лекари и медицински специалисти за консултиране и лечение на пациенти, заразени с ХИВ/СПИН.
Д-р Върлева обясни, че регионалните инспекции предоставят услуги за анонимни и безплатни изследвания и консултиране. Тези 10 инспекции въвеждат и втора генерация епидемичен надзор на ХИВ/СПИН в страната.
Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” е предоставила мобилни кабинети и коли на неправителствени организации, които работят с най-уязвимите групи на терен.
През настоящата година се очаква и откриването на нов нископрагов център за работа с интервенозни наркомани в Плевен. В момента на територията на страната функционират четири подобни центъра в София, Пловдив, Бургас и Варна.
Никола ЛАЛОВ
 


Сходни връзки

706 души, заразени с ХИВ/СПИН, са официално регистрирани в страната към днешна дата, съобщи д-р Тонка Върлева | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди