изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:58 EEST
"КЪМ ВСИЧКО ПОДХОЖДАЙ С ЛЮБОВ"    
КултураТова е насловът на изложбата, която е подредена в Регионална библиотека "Дора Габе" и отбелязва 100-годишнината от рождението на големия български писател Емилиян Станев.

Експозицията представя богатото и многопластово литературно наследство на автора, библиотечни документи за живота и творчеството му, фотографии, интересни статии от периодичния печат и др. Изложбата може да бъде разгледана до края на март.
Също по повод годишнината в библиотеката се проведе литературен час на тема "Житейска и творческа биография на Емилиян Станев". Участваха ученици от 8 клас на ХГ "Св. Св. Кирил и Методий" и преподавателката Росица Трифонова.
Емилиян Станев e псевдоним на българския писател Никола Стоянов Станев. Роден е на 28 февруари 1907 г. във Велико Търново. Първата му книга - сборник с разкази с името "Примамливи блясъци" е издадена през 1938 г. Следващата му книга е сборникът "Сами"(1940г), с който поставя началото на цикъла от произведения за природата и човека. Следват още "Вълчи нощи", "Делници и празници", "Дива птица", "В тиха вечер". През 1948 г. излиза едно от най-известните му произведения - повестта "Крадецът на праскови". Автор е на книги за деца и юноши - "През гори и води", "Лакомото мече", "Повест за една гора", "Когато скрежът се топи", "Чернишка" и др.
Емилиян Станев е автор и на произведения на по-философска тематика. Негови са романите "Легенда за Сибин, преславския княз", "Тихик и Назирий", "Антихрист", "Търновската царица" и др.
 


Сходни връзки

"КЪМ ВСИЧКО ПОДХОЖДАЙ С ЛЮБОВ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди