изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:53 EEST
ЧИТАЛИЩНИ ДЕЙЦИ СПОДЕЛИХА ДОБРИ МОДЕЛИ И ПРАКТИКИ    
КултураИнформационна среща в рамките на националната кампания "Панорама на читалищни идеи" се проведе вчера в зала "Европа" на областната администрация в Добрич. В нея участваха представители на читалища от Добричка област, а събирането бе на тема "Споделяне на добри модели и практики".


Кампанията е подкрепена от Министерството на културата, заяви в началото Росица Николова - управител на шуменския клон /който отговаря за Североизточна България/ на Фондация за развитие "Читалища". Финансовото обезпечение е от програмата на ООН за развитие. Целта на фондацията е да се засили ролята на читалищата като обществени центрове, каза още Р. Николова. Тя обясни, че това е неправителствена организация, създадена през 2004 г. като приемник на проект "Читалища". Един от акцентите в нейната работа е повишаване ролята на читалищата за социалната и културна интеграция на различните общности. През декември 2004 г. е създадена читалищна мрежа за развитие. Тогава в нея членуват 110 читалища, а в момента са 530. Създаден е и портален сайт - www.chitalishte.bg, който излиза и на английски език. Фондацията участва в различни програми и проекти. Една от тях е програмата "Читалищата - информационни посредници в селските райони", която се финансира от ПРООН. Програмата е с продължителност от 2006 до 2008 г. и в нея участва и читалището в с. Дъбовик, община Генерал Тошево. Идеята е читалища от малки населени места да бъдат посредници на хората при контактите им с различни институции, до които иначе те трудно достигат.
По време на срещата Минчо Черкезов представи дейността на Регионалния експертно-консултантски и информационен център в Добрич. Той посочи, че целта на създадените в страната такива центрове е да има единна база данни за читалищата.
В рамките на срещата представители на читалища от различни населени места в страната представиха пред своите колеги от Добричка област добри модели и практики, по които работят.
 


Сходни връзки

ЧИТАЛИЩНИ ДЕЙЦИ СПОДЕЛИХА ДОБРИ МОДЕЛИ И ПРАКТИКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди